Inclusie! Illusie?

Gepubliceerd op 8 mei 2024 om 10:47

Wij zoeken iemand van 20 jaar met 20 jaar ervaring. Harde eis is HBO werk- en denkniveau. We verwachten dan ook dat je al de juiste HBO papieren in bezit hebt. O ja, als je niet sociaal genoeg bent volgens ons dan maakt al dat voorgaande ook niet uit. Kortom, je moet echt alles kunnen. Kun je niet alles dan heeft het geen nut om op deze vacature te reageren.

Gekkigheid
Wat je nu zegt is hopelijk toch gekkigheid Melvin? Dan zeg ik: “Was het maar gekkigheid.” Dit is namelijk hoe de meeste vacatures op mij overkomen. Zoals jullie weten heb ik Wajong en heb ik geen sollicitatieplicht. Ik mag de dingen doen zoals ik ze doe. Het UWV weet namelijk dat als je mij mijn gang laat gaan dat ik de meeste progressie boek. Toch wil ik graag een baan vinden die aansluit bij mijn kwaliteiten. Een baan die aansluit bij het vrijwilligerswerk dat ik al doe. Een baan die aansluit bij mijn opleiding tot life- en e-coach. De ervaring die ik heb met autisme en de manier waarop ik die ervaring inzet zijn waardevol. Maar ik voldoe nooit aan alle eisen die gesteld worden. Sterker nog, ik voldoe nooit aan de meeste eisen.

Ik reageer dan ook maar niet op deze vacatures. Welke kans heb ik? Als iemand met ASS. Als iemand die prikkelgevoelig is en misschien wel nooit aan al die eisen zal voldoen. Ik ben 32 en ik heb al 32 jaar ervaring met autisme. Ik heb het namelijk al mijn hele leven. In al die jaren heb ik heel veel moeten doorstaan. Hier heb ik heel veel van geleerd. Ervaring die ik nu ook in het werkveld inzet. De werkervaring die ik hierin heb is kort. Ik heb deze ervaringsplek ook nog deels zelf moeten creëren. Ik ben creatief, vindingrijk, positief ingesteld, kalm en oplossingsgericht. Maar wat maakt dat uit? Ik heb geen MBO of HBO papiertje!

Angst
Nee, ik ben niet echt bang, maar ik krijg wel een naar gevoel als ik vacatures lees. Het gevoel dat ik nooit goed genoeg zal zijn en dat ik nooit mee mag doen. Tenzij, er gratis gebruik gemaakt kan worden van mijn ervaringskennis. De eisen zijn vaak belachelijk en dat wil ik toch even gezegd hebben. Vacatures schrikken vaak af en komen helemaal niet uitnodigend over. Het papiertje dat je hebt is belangrijker dan de persoon en ervaringskennis die je meeneemt. Terwijl je naast die ervaring best dingen bij zou kunnen leren vanuit de functie. Daarbij is er geen mens die alles kan. Dus hou op met die idioterie. Er zijn zoveel mensen die goed zijn in bepaalde dingen, maar die simpelweg niet alles kunnen wat je van hun verwacht.


Uit alles blijkt dat met mensen werken bij mij past. Vooral met mensen binnen het spectrum. Ik werk ook graag voorliggend. Ik ben geen psycholoog, psychiater of therapeut. Ik heb hier niet voor gestudeerd en voel ook (nog) niet de drang om echt die kant op te gaan. Maar ik kan wel een grote bijdrage leveren in het voorkomen dat mensen zulke hulp nodig hebben. Ik studeer daarom ook voor coach. Ik wil namelijk wel handvatten ontwikkelen om nog beter naast de mensen te kunnen staan. Ik ben ook bereid om nog meer te studeren mocht dat haalbaar en nodig zijn binnen een werkplek. Ik vecht al mijn hele leven voor mijn ontwikkeling en daar zal ik nooit mee stoppen.

Inclusie
We praten in onze maatschappij veel over inclusie. Iedereen moet mee kunnen doen. Maar in de praktijk gebeurt er het tegenovergestelde door de hoge verwachtingen binnen het werkveld. Je bent namelijk niet goed genoeg als je niet aan alle eisen voldoet die wij stellen. Je mag meedoen, MAAR! Ik doe ook mee. Ik draag ook bij. Ik leer veel op mijn manier. Ik heb veel ervaringskennis in huis. MAAR, ik ben nog steeds niet goed genoeg. In deze moderne maatschappij met zijn ‘inclusie’ heb ik mij nog nooit zo buitengesloten gevoeld.


Ja, ik heb een Wajong. Ja, ik heb ASS. Maar mijn ASS heeft een kracht en levert een bijdrage voor anderen met ASS. Het is ook niet zo dat mijn kwaliteiten niet erkend worden. Het is ook niet zo dat er geen gebruik gemaakt wordt van mijn kwaliteiten. Het is ook niet zo dat ik mijn kwaliteiten niet mag inzetten. Ik mag blijkbaar alleen niet verwachten dat ik er een betaalde baan aan overhoud. Dus nu vraag ik jou. Is er wel sprake van inclusie? Of is het één grote illusie?

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Gelink
12 dagen geleden

Wat een geweldig blog, echt recht voor de raap over hoe jij er over denkt. Beter had jij het niet kunnen neerzetten. Goed geuit jongen zo is het op dit moment in de maatschappij.

Gerard Klijs-Nefkens
8 dagen geleden

Er wordt vooral in Nederland zo belachelijk veel waarde gehecht aan het juiste papiertje. Voor veel mensen is dat een probleem. Bijvoorbeeld voor mensen die lastig meekomen in traditioneel onderwijs. Maar ook voor menen die in het buitenland diploma's hebben gehaald. Vaak moeten ze helemaal opnieuw beginnen. En uiteindelijk leer je met veel opleidingen maar weinig dingen die je in de praktijk ook echt nodig hebt.

Weet ook dat het prima is om te solliciteren als je niet aan alle eisen voldoet. Je hoeft alleen de juiste persoon te vinden die je het voordeel van de twijfel geeft.

Ook over gratis inzetten sla je de spijker op zijn kop. Pas ook weer een congres met een oproep voor sprekers. Maar dan wel gratis.