Design Your Life

Gepubliceerd op 15 oktober 2023 om 14:40

Vanaf eind juni deed ik mee aan Design Your Life door gebruik te maken van hun toolkit. Design Your Life is een project van de (UT) Universiteit van Twente en de (HAN) Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Het doel van het project is om met zelfontworpen technologie, de zelfredzaamheid en eigen regie van jongeren met autisme te vergroten.

De toolkit die ik heb gebruikt en mag houden.

De Design Your Life toolkit
Om het doel van het project mogelijk te maken hebben de UT en het HAN een toolkit ontwikkeld. Met deze toolkit kunnen mensen met autisme en hun eventuele begeleiders aan de slag om zo hun eigen helpende technologie te ontwikkelen.

Al snel denken we bij technologie aan robots, AI en apps, maar eigenlijk is alles om je heen technologie. Een boek dat je leest, de fiets waarop je rijd of een brandende kaars waardoor je een romantische sfeer creëert. Het is allemaal technologie. Iemand heeft het ooit bedacht en vandaag de dag vinden we het heel gewoon, waardoor we er niet bij nadenken dat het ooit een uitvinding was. De toolkit waar ik gebruik van heb gemaakt is ook technologie.

Er staan simpel te volgen opdrachtjes in, die je kan uitvoeren om tot een oplossing van een probleem te komen. Zo was mijn insteek om iets te ontwikkelen waarmee ik mijn gemoedstoestand in de gaten kon houden. Ik wil namelijk weten wat ik op een dag denk, doe, zeg en voel. Daarnaast wil ik weten of ik last heb van spanning en prikkels. Nou voel ik dat over het algemeen wel goed aan, maar ik wil het analyseren. Ik wil de verhouding weten tussen wat ik heb gedaan op een dag en mijn volle hoofd. Wat voor een invloed hebben bepaalde zaken nu echt op mij en waarom?

De app
Mijn idee begon bij een app. De app moest het aantal woorden onthouden en dat wat er gezegd werd. Zo kon ik dan bekijken waar ik op welk moment meer spanning voel en waarom. Ik verloor mijzelf in het idee van de app en mijn eigenlijke doel raakte uit het zicht. Daarbij werkte het ook echt niet. Ik kreeg maar voor een deel de informatie die ik zocht.

Mijn eigen ontwerp
Ik heb de app aan de kant gegooid en ben toen begonnen met het maken van een formulier met vragen. Deze vragen zijn ervoor bedoeld om erachter te komen wat mij bezighoud en waarom het mij bezighoud. Ze zijn bedoeld om meer inzicht te geven in mijzelf en te kijken of er een oplossing is voor mijn eigen (negatieve) gedachtegang. Om tot meer zelfkennis te komen moet je namelijk meer kennis krijgen over jezelf. Deze vragen helpen daarbij.

Ik wil nu nog een formulier maken die helpt om dieper op zaken in te gaan, nadat je het eerste formulier hebt ingevuld en bijvoorbeeld een patroon hebt ontdekt in je eigen gedrag. Dit formulier moet vragen stellen die je meer inzicht gaan geven over waar het probleem of het patroon vandaan komt. Pas dan kan je daadwerkelijk met je probleem en/of patroon aan de slag.

Hier zie je een door mijzelf ingevuld formulier de dag voor ik aan school begon.

Een team samenstellen
Ik heb de toolkit voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van een idee dat ik al had. Een idee waar ik nog niet mee aan de slag ging, omdat ik er nooit echt de tijd voor nam. De toolkit heeft met al zijn vragen en opdrachten geholpen om er wel mee bezig te gaan. Het samenstellen van een team om mij te helpen bij het ontwerp vond ik één van de leukste opdrachten.

Bij het samenstellen heb ik bewust gekozen voor twee mensen met autisme en twee mensen zonder autisme. Ik wilde namelijk zien of mijn formulier ook meer inzicht kon geven voor mensen zonder autisme. Ik mag wel zeggen dat dit geslaagd is, want mijn vader kwam erachter dat hij slecht tegen overvolle ruimtes kan. Dit wist hij niet van zichzelf en hij vond het mooi dat mijn formulier hem dat inzicht gaf.

Samen met mijn team zijn we een aantal avonden bij elkaar gaan zitten om te kijken wat er verbetert kon worden aan het formulier. Mijn vrouw Natalie had op het laatst nog een goede (ja, nee en waarom) toevoeging en zo was het formulier (voor nu) klaar.

Eind gesprek
Tijdens het hele project had ik op de achtergrond een begeleider van de UT. Aan hem kon ik vragen stellen en dingen opsturen die ik al had gemaakt. Ik stuurde wel veel op, maar vragen stellen was niet echt nodig, want ik wist waar ik mee bezig was.

Afgelopen donderdag had ik een afsluitend interview. Ik kreeg allerlei vragen over de toolkit en het gebruik daarvan. Er was vooral veel aandacht voor mijn ervaring tijdens het gebruik van de toolkit Het interview werd opgenomen en mag van mij zeker gebruikt worden mocht dat nodig zijn. Het werken met de toolkit heeft mij veel inzichten gegeven in mijzelf en mijn medeontwerpers.

Over 3 maanden volgt er nog een evaluatie en dan is het echt klaar. Het was erg leuk en leerzaam om aan Design Your Life mee te werken. Er komt volgend jaar nog een symposium en ik ben van plan om daarheen te gaan.

Wil je kijken of mijn ontworpen formulier jou kan helpen? Download hem gratis hieronder!

Inzicht Formulier
PDF – 80,2 KB 50 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Gea Bouwers
een jaar geleden

Wat interessant Melvin! Leuk om te lezen wat het inhoudt. En wat het jou opgel verf heeft. Ben benieuwd naar de verdere uitkomsten van het gebruik van de toolkit.