Veranderen

Gepubliceerd op 13 augustus 2023 om 21:21

Kan een mens veranderen die vast zit in een bepaald patroon? Kan iemand met autisme veranderen die waarschijnlijk nog vaster zal zitten in een negatief patroon? Het korte antwoord is ‘ja dat kan.’ Het is alleen geen gemakkelijke weg.

Een hoopje niets
Het kost heel veel energie, tranen en soms zelfs gevloek om een negatief patroon te veranderen. Soms moet je accepteren dat iets is zoals het is en ophouden je energie en focus op dat negatieve te leggen. Het vreet je anders helemaal op en veranderd je in een hoopje niets. En niets, dat ben je niet. Je bent namelijk zoveel meer. Het zijn alleen je eigen gedachten en woorden die aan je knagen. Ze versterken het negatieve gevoel en dragen niet bij aan herstel of een oplossing.

Dat is nu juist waar ik op doel. Die dingen die je tegen jezelf zegt. Die dingen die jij zelf doet. Dat zijn de dingen waar jij invloed op hebt. Dus stop niet al je energie in die ene vervelende ervaring. Stop je energie in het kijken naar: wat dan wel? Hoe dan wel? Het heeft namelijk geen zin om in het probleem te blijven hangen. Werk liever aan de oplossing of aan het draaglijk maken van het probleem. Pas dan ben je productief bezig en kom je ergens.

Haal jezelf niet naar beneden
Hou ook op met het afkraken van elke oplossing die je bedenkt voordat je hem überhaupt hebt uitgeprobeerd. Dit is namelijk iets waarvan ik weet dat ik dat doe. Ik vind allerlei manieren om te bedenken waarom mijn oplossing niet zal werken en dan begin ik nog steeds niet met het werken aan mijn probleem. Sterker nog ik maak van de oplossing nog een probleem. Hallo, Melvin, waar ben jij mee bezig. Probeer het eerst eens uit!

Ik sta niet meer stil
Deze verandering in mijn manier van denken is cruciaal geweest in mijn 15 jaar durende proces. En ja ik ben nog steeds bezig. Elke dag weer. Natuurlijk baal ik ook stevig als iets misgaat of als het niet zo loopt als ik dat wil, maar ik ga door. Wat kan wel en hoe ga ik dat dan doen zijn vragen die ik hiervoor gebruik. Zodra ik dat doe hang ik niet meer in het probleem en staat mijn leven niet meer stil. Ik ga door totdat ik heb gevonden wat ik zoek. Totdat ik heb gevonden wat ik nodig heb. Totdat ik tevreden ben met wie ik ben en wat ik wil.

Kleine stapjes
Als je niet bezig gaat met de oplossing of het draaglijk maken van een probleem dan zal dit een probleem blijven. Elk nieuw probleem wordt dan een opstapeling en geen individueel ding dat je moet tackelen. Kortom je maakt het jezelf steeds moeilijker. Probeer jezelf dezelfde vragen te stellen als die ik aan mijzelf stel. Wat dan wel en hoe dan wel? Als je daar mee begint zul je zien dat je met kleine stappen een stuk verder komt.

Aan de slag
Gaat dit gemakkelijk zijn? Nee, zeker niet. Je moet vechten. Je moet dingen aanpakken en echt aan de slag gaan met jezelf. Ik vecht al 15 jaar en ik begin daar nu de vruchten van te plukken. Ook jij hebt de kracht om anders te gaan denken en je leven te verbeteren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.