Ergens in vliegen

Gepubliceerd op 2 augustus 2023 om 11:06

Ken je dat gevoel van enthousiasme dat het helemaal van je overneemt? Iets lijkt en voelt als een hele goede keuze, maar eigenlijk heb je er niet goed over nagedacht. Dit is mij in het verleden meermaals overkomen. Door mijn enthousiasme kon ik niet helder nadenken en dus ook geen rekening houden met mijn autisme.

Helder denken
Het is natuurlijk goed om enthousiast te zijn over dingen in het leven. Ik ben dat geregeld en je hoort het ook aan mijn stem. Het is wel verstandig om ondanks je enthousiasme goed na te blijven denken over je keuzes. De verkeerde keuze is tijdens emotie zo gemaakt en je wil niet dat jouw enthousiasme veranderd in teleurstelling later. Die teleurstelling doet namelijk veel meer pijn, dan nu heel even je enthousiasme onderbreken om helder na te denken.

Geef jezelf de tijd
Wat ik jou nu vertel geld trouwens voor alle emoties, zowel positief als negatief. Geef je zelf de tijd om weer neutraal te worden, want een keuze maken uit emotie is vaak onverstandig. Ik weet dat we het allemaal doen en dat het niet makkelijk is om alles even te laten bezinken. Ik voel het nu, ik wil het nu, ik doe het nu. Dit gaat allemaal door mijn hoofd wanneer ik enthousiast over iets ben.

Denk na
Laat ik een voorbeeld geven met de verschillen van een jaar of 5 geleden en nu. Ik word snel enthousiast over zelfontwikkeling. Daar hoort opleiding ook bij. Had ik in het verleden een idee van een richting die ik op wil dan vloog ik er in mijn enthousiasme gelijk in. Ik dacht niet helder na over de dingen waar ik tegen aan zou kunnen lopen. Hierdoor ging het vaak al vroeg in de opleiding mis. Zelfs de gekozen richting paste vaak niet eens bij mij. Kan je nagaan hoe slecht ik erover na heb gedacht.

Nu ben ik weer enthousiast om aan de slag te gaan en een opleiding te volgen. Ik wil een coach worden om anderen met autisme te gaan helpen. Ik heb nu eerst allerlei gesprekken over de opleidingsvormen, over stage en een BBL plek en over eventuele vergoedingen van de opleiding. Daarnaast ben ik aan het kijken wat de opleidingen precies inhouden. Daarna wil ik namelijk graag doorleren.

Rekening houden met mijzelf
Dit zijn opleidingsinhoudelijke dingen die ik wil weten, maar er zijn ook andere zaken die belangrijk voor mij zijn. Waar is de school? Waar doe ik examens? Moet ik ver reizen? Is de opleiding in verschillende plaatsen? Dit zijn ook vragen waar ik antwoord op nodig heb om de juiste keuze te kunnen maken. Mijn autisme beperkt mij namelijk in de hoeveelheid die ik kan reizen om daarna ook mijn aandacht nog bij de leerstof te kunnen houden. Als mijn hoofd al vol is voor ik begin dan is het gedoemd om te mislukken.

Ik geef mijzelf een kans
Waar het op neer komt is dat ik tegenwoordig mijzelf eerst wat rustiger laat worden en op onderzoek uitga. Ik ga gesprekken aan en doe er alles aan om mij dit keer de best mogelijke kans van slagen te geven. Dit geeft geen garanties, maar zorgt wel voor een stuk rust voor ik überhaupt ergens aan begin. Ik vlieg nergens zonder na te denken meer in, want ik ben er op de harde manier achter gekomen dat ik geen aangeboren vleugels heb.       

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.