Laat angst je niet leiden/lijden

Gepubliceerd op 9 juli 2023 om 12:21

We maken allemaal keuzes in ons leven. Soms hele verstandige, goede en mooie, maar ook een hele hoop domme, ondoordachte en overhaaste beslissingen. Bij mij komen die ‘verkeerde’ beslissingen vaak voort uit angst en onzekerheid.

Een spiegel voorhouden
Ik heb mijzelf niet altijd zo goed gekend als nu. Ik kon niet plaatsen waarom zoveel dingen toch misgingen en gaf dan maar de schuld aan mijn autisme. Ja, lekker makkelijk om het daar steeds op te gooien. Natuurlijk heb ik last van mijn autisme en hindert het mij in sommige aspecten van het leven, maar dat wil niet zeggen dat ik de dingen die misgaan klakkeloos moet accepteren. Ik kan wel degelijk analyseren waaraan het ligt dat het toch zo vaak misgaat.

angst is een slechte raadgever
Daar heb je dan ook gelijk het grote verschil. Tegenwoordig kijk ik grondig naar mijzelf en waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Waar heb ik invloed op en waarop juist niet? Wat kan ik de volgende keer anders doen? Dit inzicht helpt mij enorm om betere keuzes maken. Rationelere keuzes die niet geboren zijn uit angst. Angst voor het onbekende. Angst voor de reactie van een ander. Angst om geaccepteerd te worden zoals ik ben. Eerder nam deze angst het over en was het mijn raadgever in bijna al mijn beslissingen. Nou geloof me dan maak je niet vaak de juiste keuze.

Ga ermee aan de slag
Ik heb mijzelf te veel laten leiden/lijden door angst. Deze angst is dan ook niet specifiek een autistisch trekje. Iedereen heeft wel zijn angsten. Hoe je met die angsten omgaat is waar je het verschil kunt maken. Blijf je er teveel in hangen dan zal het je opvreten tot er niks meer van je over is. Ga je ermee aan de slag dan zul je zien dat je met een heleboel angsten kan leren omgaan. Dat wil niet zeggen dat je angsten helemaal weggaan, maar je zult je keuzes er niet meer op baseren. Daar wordt het leven een stuk prettiger door.

Dat sterkt mij
Bij mijzelf merk ik dat het in nieuwe situaties enorm helpt om de spanning of angst die ik voel gewoon te benoemen. Je zou kunnen denken dat jij, je enorm kwetsbaar opstelt wanneer je dit doet. Dit is alleen zeker niet mijn visie hierop. Je komt juist enorm sterk over door te laten zien dat je weet wat er in je omgaat en wat dat met je doet. De reacties zijn meestal enorm positief. Dat sterkt mij nog meer en zo heb ik een veel positiever beeld naar de toekomst toe.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.