Bezig met autisme

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 13:44

Sinds autisme bij mij bekend werd, ben ik bezig gegaan met allerlei soorten therapie en begeleiding om mijzelf te leren kennen. Nu ik dat niet meer nodig heb, ben ik er heel anders mee bezig.

Schrijven
Wie mijn blog volgt weet dat ik veel schrijf en niet alleen voor mijn blog. Ik schrijf elke ochtend over wat mij dagelijks bezighoud en ik schrijf elke dag op wat mijn doelen zijn voor die dag. Zo heb ik meer ruimte voor alle indrukken en prikkels die er nog bij gaan komen. Het geeft mij ook een stuk rust en overzicht op wat ik echt belangrijk vind op dat moment.

Lezen
Ik lees bijna elke dag wel een stuk uit een boek over een onderwerp dat ik interessant vind. Op moment is dat het boek ‘Geef me de 5’ van Colette de Bruin. Dit gaat over de informatie verwerking bij kinderen met autisme, maar is ook heel goed toepasbaar bij volwassenen. Wat ik van het boek begrijp en waar ik mijzelf ook grotendeels in herken, is dat de manier van communiceren erg belangrijk is. Hierdoor creëer je een stuk duidelijkheid voor het kind/de persoon met autisme. Probeer de vragen die er in het hoofd spelen zoveel mogelijk te beantwoorden om een stukje rust en overzicht te krijgen. Over het algemeen kun je dat doen door antwoord te geven op: wat, waar, wie, wanneer en hoe. Wil je hier meer van weten? Dan moet je toch echt zelf het boek er maar bij pakken.


Hoe sta ik erin?
Tegenwoordig ken ik mijzelf zo goed dat ik de vragen die ik beantwoord wil hebben wel stel. Maar dat geld voor lang niet iedereen met autisme. Welke vragen moet ik stellen? Hoe formuleer ik die vraag? Hoe reageert de ander op mijn vraag? Dit kunnen een aantal vragen zijn die door je hoofd gaan. Hierover nadenken kost heel veel energie en kan je er al van weerhouden om een vraag te stellen. Daarom is mijn gouden tip. Schrijf alle vragen die je hebt op en praat erover. De eerste keer echt praten over wat je bezighoud kan best eng zijn, maar geloof me het zal je echt helpen. Dat briefje met vragen wat je gemaakt hebt zal je ondersteunen. Zo word je steeds sterker en beter in antwoord krijgen op de vragen die echt belangrijk voor je zijn.

Praten
Ik ga tegenwoordig geen gesprek meer uit de weg. Vooral niet als het gaat over ‘mijn’ autisme. Wil je wat van mij weten? Vraag het gewoon! Ik vind gesprekken voeren nog steeds wel spannend, maar ik weet dat het mij helpt en ik voel mij erg goed na een intensief gesprek over autisme. Ben je dan niet moe na zo’n gesprek? Ja, ik ben bekaf, maar dat is het mij allemaal waard, want het verrijkt mijn leven.

Design Your life
Om minder moe te worden tijdens een intensief gesprek wil ik gaan analyseren waardoor het komt dat ik zo moe word. Ik ga onderzoeken wat ik hieraan kan doen en hoe technologie hier aan kan bijdragen. Ik ben daarom mee gaan doen aan het Design Your Life project van de UT en het HAN. Ik heb een toolkit gekregen waar ik mee aan de slag ga. Om mij met dit doel te helpen ga ik met deze toolkit proberen mijn eigen technologie te ontwikkelen of bestaande technologie te gebruiken. Ik zal hier in een toekomstig blog nog meer over schrijven.

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
een jaar geleden

Mooi beschreven weer!!!