Wat een rustige jongen

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 13:41

Ik heb van nature een rustige houding. Dat komt voor een groot deel, omdat ik in bepaalde (nieuwe) situaties eerst even moet wennen. Wennen aan de omgeving. Wennen aan de personen die er zijn. Eigenlijk gewoon wennen aan de hele situatie die er is.

Schakelen
Ik weet dat ik dit ‘wennen’ altijd nodig heb om ‘normaal’ te kunnen functioneren. Ik bekijk de situatie eerst eens rustig voor zover dat kan. Het kan namelijk niet altijd. Soms kom je ergens voor een gesprek en vliegt de persoon tegenover je er gelijk in. Dan moet ik even schakelen en gewoon rustig antwoorden op de vragen die gesteld worden. Naarmate de tijd vordert word ik dan wel rustiger. Pas dan word het voor mij een gesprek, in plaats van een ondervraging.

Mijn volgorde
Ik probeer mijzelf zo rustig mogelijk op te stellen. Ik moet al wennen aan de omgeving, persoon/personen en de verhouding van de gesprekstof. Dan zou het niet helpen als ik mijzelf nog meer prikkels geef door keihard in het gesprek te vliegen. Nee, ik kijk het aan, analyseer en begin. Altijd in die volgorde. Tenminste als het aan mijzelf ligt.

Hoe doe jij dat?
In een gesprek ben je nooit alleen dus kan je er niet altijd vanuit gaan dat het zo gaat als jij dat wil. Jij hebt alleen invloed op hoe je omgaat met de persoon voor je. Hoe ga jij in op de vragen van de ander? Hoe ga jij om met een persoon die de dingen niet rustig brengt, maar er gelijk op vliegt? Mijn manier is rustig antwoorden en mijzelf de tijd geven. Dan word ik rustiger en kan ik ook vragen terug stellen, zodat ik het gevoel niet meer heb onder vuur te liggen. Zoals ik eerder al zei wordt het dan een gesprek in plaats van een ondervraging.

Invloed uitoefenen
Hoe moeilijk ik het ook nog steeds vind, ben ik er wel achter gekomen dat ik zelf invloed moet hebben op het gesprek. Zelf ook vragen stellen en ingaan op wat de ander zegt. Doe ik dit niet dan krijg ik veel te veel informatie waar ik uiteindelijk niks uithaal. Door vragen te stellen pak ik er gerichte informatie uit die ik wil hebben. Zo vertelt de ander niet alleen maar wat hij of zij kwijt wil, maar geeft diegene mij ook informatie die ik wil hebben.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het briefje
Voor een gesprek maak ik altijd een briefje met vragen. Dat briefje helpt mij om de informatie te krijgen die ik nodig heb. Het zorgt er ook voor dat ik de vragen stel, die ik voor mijzelf moet stellen. Ik neem altijd een briefje met vragen mee naar belangrijke gesprekken. Ik leg het op tafel en zo ben ik vanaf het begin nog relaxter, omdat ik mij zo goed heb voorbereid.

Het leuke is dat ik tot nu toe het briefje nog nooit nodig heb gehad tijdens een gesprek. Door van tevoren de vragen al te stellen heb ik genoeg vertrouwen in een goed gesprek. Dit vertrouwen zorgt ervoor dat ik de vragen wel stel die op dat moment nodig zijn. Mocht er uiteindelijk toch nog wat ontbreken dan kan ik altijd het briefje erbij pakken.

Een rustige jongen
Mijn rustige houding en het vermogen om de situatie te analyseren geven mij een hele rustige uitstraling, waardoor ik benaderbaar ben voor de mensen om mij heen. Ik luister, analyseer en dan pas spreek ik. Ik laat de ander eerst zijn gang gaan, zodat we tijdens het gesprek een gezamenlijke rust en begrip voor elkaar creëren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.