Je zwaarste tegenstander ben jezelf

Gepubliceerd op 25 juni 2023 om 12:49

In alles willen uitblinken en overal goed in willen zijn is een goede, maar ook een hele verraderlijke eigenschap. Voeg daar aan toe dat je gelijk alles wilt kunnen, zelfs als je het voor de eerste keer doet en zo maak je het jezelf extreem lastig.

Een dagelijks gevecht
Als ik aan iets begin wil ik gelijk een goed niveau halen. Ik wil het gelijk kunnen en dan mijn niveau uitbouwen. Heb ik niet gelijk resultaat van de moeite die ik erin steek dan vind mijn brein het de moeite niet meer waard. Hij moet en wil groeien en beter worden in dat wat die doet en het resultaat moet en zal zichtbaar zijn. Gebeurt dit niet dan wordt het een zwaar gevecht tegen mijzelf. Verlies ik het van mijn eigen brein dan stop ik.

Presteren
Daarbij kan ik ook enorm uit mijn plaat gaan als tijdens oefeningen dingen heel goed gaan en het in de praktijk niet wil lukken. Ik leg mijzelf een soort druk op om te presteren terwijl dat helemaal niet nodig is. Aan wie heb ik wat te bewijzen? Behalve aan mijzelf. Daarbij heb ik al laten zien dat ik het kan dus is die spanning nergens voor nodig.

Net water
Mijn brein probeert zoals altijd om alle obstakels heen te wurmen. Net als water zoekt hij de weg van de minste weerstand en als er geen weg is dan staan we stil. En wat gebeurt er met stilstaand water? Juist, er komen allerlei bacteriën in en uiteindelijk is het schadelijk voor je gezondheid en totaal ondrinkbaar. Zo is het ook met mijn brein. Ik heb zolang de makkelijke weg gekozen. Dat ik stil ben komen te staan. Dit is een terugkerend iets in mijn leven waar ik helemaal klaar mee ben.

Leef
Het is tijd voor verandering. Niet meer om de dingen heen wurmen en uitwegen zoeken, maar dwars door het obstakel heen knallen. Dat is wat ik de afgelopen jaren ben gaan doen. Van alles overdenken, tot in de puntjes uitpluizen en alle negatieve dingen benoemen ben ik gewoon meer gaan doen. Ophouden met over analyseren en beginnen met leven. Door te ontdekken, ervaren, proeven en voelen. Denken is heel goed en belangrijk, maar jezelf overal uit denken en vanaf praten brengt je geen enkele stap vooruit.

Accepteer
Ik weet dat dit allemaal makkelijk klinkt en dat is het natuurlijk niet. Het blijft een gevecht. Het is echt vallen, op je bek gaan, dan weer opstaan en wijzer doorgaan. Accepteer dat niet alles lukt. Accepteer dat je niet goed bent in alles dat je doet. Accepteer dat je een mens bent en fouten mag maken in het leven. Omarm het, want zonder al die ‘slechte’ ervaringen zijn de mooie, fijne, goede en tedere momenten ook geen zak waard.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.