Beren op de weg

Gepubliceerd op 11 juni 2023 om 14:43

We kennen het allemaal wel. Je wilt ergens naartoe, maar uiteindelijk begin je er niet aan. Het is te eng, te spannend en te onbekend. Je ziet allemaal beren op de weg die je weerhouden om met jouw doel, droom, missie en visie aan de slag te gaan.

Jezelf er onderuit praten
Het is ook niet gek dat je dingen spannend en soms zelfs eng vind. Vooral dingen die nieuw en onbekend zijn. Al die vragen in je hoofd. Wat gaat er gebeuren? Wat zal er gezegd worden? Hoe ziet die plek en/of persoon eruit? Hoe wordt er op mij gereageerd? Als ik maar niks verkeerd zeg. Wat zullen ze wel niet van mij denken?

Om maar een aantal van de vele vragen en gedachten te noemen. Deze vragen in je hoofd proberen op te lossen, voordat je ergens aan begint, kost heel veel energie. Op deze manier kom je ook niet tot het antwoord, dus blijkt het ook nog eens verspilde energie te zijn. Door al deze vragen in je hoofd praat je jezelf onder elke afspraak uit, want je moet het antwoord al hebben anders ga je niet.

Een andere wending
Het heeft geen enkele zin om vooraf antwoord op deze vragen te willen. Sterker nog, ik ben van mening dat het geen zin heeft om al deze vragen in je hoofd aan jezelf te stellen. Als ik vragen heb dan schrijf ik ze op en neem ik ze mee. Zo zitten ze niet meer in mijn hoofd en mocht het nodig zijn kan ik ze er zo bij pakken. Vaak merk ik dat ik ze niet eens nodig heb tijdens een gesprek, want het gesprek zelf beantwoord ze al. Het gesprek heeft ook bijna altijd een hele andere wending dan die ik van tevoren had bedacht.

Een prettige ervaring
Mij valt op dat ik allerlei scenario’s in mijn hoofd haal die negatief zijn. Die scenario’s weerhouden mij om het gesprek aan te gaan en nieuwe dingen te proberen. Terwijl als ik mij daarover heen zet, ik meestal een hele prettige ervaring heb tijdens een gesprek. Na die tijd voel ik mij alsof ik de wereld aan kan. Ik voel me echt reuze goed, fijn en comfortabel met mijzelf.

Het kan anders
Wees niet bang om op je bek te gaan, want iedereen gaat weleens op zijn bek. Probeer ook vooral niet om het jezelf moeilijker te maken dan het in werkelijkheid is. Zit je ergens mee? Praat erover. Heb je een vraag? Stel hem. Schrijf ook vooral dingen op, zodat je er mee aan de slag kunt en stappen vooruit kan maken. Door alles alleen maar in je hoofd te proberen op te lossen kom je niet verder. Je hoofd wordt vol, je wordt moe en hebt nog steeds geen oplossing, uitweg of verbetering van je probleem. Door je gedachten op te schrijven zie je het probleem voor je. Door je gedachten op te schrijven kan je de problemen even wegleggen en er op een ander moment helder naar kijken. Voor mij werkt dit. Misschien voor jou ook?

Teddyberen
Door dingen aan te gaan en te ondervinden kom je verder. Pas dan blijken die beren die je vooraf op de weg ziet, meestal, maar teddyberen te zijn.   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.