Autisme op de tv

Gepubliceerd op 4 juni 2023 om 17:30

Op tv zie ik weleens programma’s, films en series die gaan over het leven van iemand met autisme of er komt iemand met autisme in voor. Helaas zijn dit meestal de extreme gevallen, want dat maakt natuurlijk “mooie” tv.

Ergernis
Ik kan mij er gruwelijk aan ergeren hoe autisme op de tv neergezet wordt. De maatschappij krijgt zo het beeld dat hetgeen wat ze op tv zien voor elke autist zo is. Dit klopt natuurlijk helemaal niet, want elke autist is anders. Iedereen heeft zijn eigen problemen, valkuilen en kwaliteiten.

Extremen
Natuurlijk bestaan die extreme gevallen wel en is dat ook onderdeel van het spectrum. Het is alleen jammer dat daar alle aandacht naar uit gaat. Als je het bekijkt vanuit de kijkcijfers is het logisch, want iemand zoals ik zal doodsaai zijn op tv. Maar als je het bekijkt van uit mijn ogen dan geeft dit helemaal het verkeerde beeld. Autisme is zoveel meer, zoveel breder en in veel gevallen heel anders als dat wat we op tv te zien krijgen.

Vind ik deze programma’s leerzaam?
Ik vind het natuurlijk goed dat er aandacht is voor autisme, maar de manier waarop vind ik eigenlijk helemaal niet goed. Het beeld dat geschetst wordt van een autist is vaak kort door de bocht en extreem. Deze programma’s zijn er puur voor de entertainment en je steekt er bar weinig van op.


Het is niet aan je te zien
Heb jij autisme? Is een vraag die ik geregeld te horen krijg. Dat kan je helemaal niet aan jou zien. Ja, ik heb autisme en in de meeste gevallen kan je het niet aan mij zien. Moet ik dan handen wrijvend en naar het plafond starend voor je gaan zitten om te laten zien dat ik nerveus ben? Dit heb ik in het verleden zeker gedaan, maar daar werd ik eigenlijk alleen nerveuzer van. Moet ik dan altijd iemand meenemen naar een gesprek, omdat sociale situaties spanning bij mij oproepen? Onzin ik heb mijzelf geleerd om over deze dingen heen te stappen. Door ze gewoon zelf te gaan doen. Alleen dan kan je jezelf ontwikkelen. Het heeft 15 jaar geduurd voor ik dit inzag. Ik zie wat mij deze strijd nu oplevert aan positieve ervaringen. Ik gun dat iedereen en wil daarom helpen waar ik kan door het gesprek aan te gaan.

Het is zo jammer dat er nog steeds zo’n standaard beeld is van autisme binnen de maatschappij, maar dat beeld is gelukkig wel aan het veranderen door de inzet van veel hele mooie mensen.

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Gel
een jaar geleden

Wat mooi verwoord en jij kan het weten

Henk
een jaar geleden

Prachtig onder woorden gebracht, ben het er helemaal mee eens!!!