Hinken op twee gedachten

Gepubliceerd op 23 april 2023 om 14:20

In het leven sta ik weleens voor een keuze en weet ik niet goed welke kant ik op wil. Moet ik ergens mee doorgaan of toch een andere weg bewandelen? Moet ik ergens wel aan beginnen of besluiten het toch niet te doen?

Mijzelf verliezen in gedachten
Het komt voor dat ik vanuit de emotie direct handel. Vaak is dit te snel en niet goed doordacht. Als ik op die manier handel is het op voorhand al de verkeerde keuze. Het maakt dan niet uit welke richting ik opga. Ik ben dan boos, verdrietig, gefrustreerd of juist veel te blij. Deze emoties nemen het dan over van de heldere, duidelijke en overzichtelijke gedachten die ik heb als ik er later op terug kom. Ik verlies mijzelf namelijk in alle negatieve- of positieve emoties en de gedachten die daar bij horen. Een keuze maken vanuit de directe emotie is meestal op de verkeerde dingen gebaseerd.  

Dezelfde keuze
Ik geef mijzelf nu de tijd om de emotie weg te laten zakken om zo een rationelere keuze te kunnen maken. Een keuze waar ik over na heb gedacht. Een keuze die helder is voor mijzelf. Een keuze die ik ook helder kan verwoorden aan anderen. Een keuze waar ik dan achter sta met mijn verstand en niet alleen met pure emotie.

Ik geef mij meestal zo’n twee weken. In die twee weken ga ik ermee bezig door mijzelf vragen te stellen. Waarom twijfel ik hierover? Waarom zou ik het wel doen? Waarom zou ik het niet doen? Wat zijn de voordelen van het wel doen? Wat zijn de nadelen van het niet doen? Met al die vragen en meer ga ik aan de slag. Daarnaast praat ik met anderen over mijn twijfel. Het inzicht van een ander helpt mij namelijk ook verder om mijn eigen keuze te kunnen maken. Misschien is het wel niet zo negatief of positief als ik zelf zie. Maak ik dan uiteindelijk nog dezelfde keuze dan heb ik die in ieder geval voor mijzelf onderbouwd en kan ik er vrede mee hebben.

Vreet jezelf niet zo op
We maken allemaal keuzes in het leven en dus ook verkeerde keuzes. Zelfs nu ik beter over mijn keuzes nadenk en ze echt helder voor mijzelf maak, gaat het soms nog mis. Het verschil is dat ik nu vrede kan hebben met een verkeerde keuze. Ik vreet mijzelf niet meer helemaal op na een verkeerde beslissing, omdat ik hem weloverwogen heb gemaakt.   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.