Praten over mijn autisme

Gepubliceerd op 19 april 2023 om 14:56

Ik hoor weleens dat praten over je gevoelens en levensloop erg lastig kan zijn. Voor mij is dit net even anders, want ik heb zoveel aan mijzelf gewerkt dat ik heel goed kan verwoorden wat ik voel en waardoor dit komt.

Een mooi mens
Het vergt ongelofelijk veel kracht en zelfvertrouwen om over alle ellende die je hebt meegemaakt te praten. Iedereen wil namelijk gezien worden als sterk, leuk, aardig en een mooi mens. Dit bereik je niet door over je ellende te praten toch? Fout! Juist door te praten over alles wat je bezighoud zal je groeien. Zo hoef je op latere leeftijd niet ineens tegen van alles aan te lopen. Daarbij is het heel slecht voor je gezondheid om alles binnen te houden en op te kroppen. We zouden allemaal wat meer het gesprek aan moeten gaan.

Die (goeie) ouwe tijd
Wat autisme betreft werd er vroeger echt gekeken naar dit is autisme en dat kun je dan allemaal niet goed. Vervolgens gaan ze aan mij vertellen hoe het in mijn hoofd werkt. Zo krijg je een globaal beeld van wat autisme inhoud. Nou, veel plezier daarmee, maar wat heb ik daaraan? Hoe lost dat de dingen op waar IK tegen aanloop? Hoe leer ik omgaan met de dingen die IK lastig vind? Elk persoon met autisme is anders. Natuurlijk zijn er raakvlakken en dingen waar we elkaar echt in kunnen vinden, maar er zijn ook verschillen.

Vooruitgang
Gelukkig zie ik langzaam positieve veranderingen ontstaan. In de 15 jaar dat ik actief bezig ben met mijn autisme is de begeleiding wel een stukje beter geworden. Wat voor mij echt heeft geholpen zijn 1 op 1 gesprekken. Praten over wat er in mij omgaat. Dan kan ik bezig met mijzelf en hoef ik mij niet bezig te houden met een standaard beeld, waar ik mij helemaal niet in thuis voel. Ik ben een persoon. Ik ben een Individu. Ik ben Melvin.

Een helpende hand
Je ziet ook dat steeds meer mensen met autisme aan de slag gaan als coach, ervaringsdeskundige of sociaal werker. Om zo mensen met autisme en hun omgeving te helpen. Ik vind dit echt fantastisch en ik juich dit van harte toe, want wie weet nou beter wat er door het koppie gaat van iemand met autisme dan een autist.

Mijn doel
Zelf wil ik ook de kant op van ervaringsdeskundige/coach. Een hele tijd heb ik mij afgevraagd of ik dat wel zou doen, maar ik wil zo graag wat betekenen voor anderen die worstelen met dezelfde problemen als waar ik mee heb geworsteld. Mijn blog heeft mij echt doen inzien dat ik op die manier van grote waarde kan zijn. Mensen met autisme kunnen er hopelijk wat van leren en mensen zonder autisme kunnen zich er hopelijk beter in verplaatsen.

Luister naar elkaar
Waar het uiteindelijk omdraait is het gesprek aangaan met elkaar. Luister eens echt naar de ander zonder te oordelen. Vat samen wat je gesprekspartner zegt om te kijken of je het echt begrijpt. Nee, je hoeft mij niet te snappen, maar het zou fijn zijn als je mij wel begrijpt.

Reactie plaatsen

Reacties

Marcel
een jaar geleden

Hoi Melvin
Top wat jij doet en vooral gedaan hebt tot en met vandaag !

Ik heb, zover ik weet, geen autisme maar herken veel in jouw verhaal.

Zelf de laatste vier jaren aan mezelf gewerkt met hulp van een spiritueel leraar.
Nu ben ik klaar als leraar maar dan wel 1-op-1.

In een groep is dat lastig omdat de aandacht naar ons als individu mag.

Met Bijzondere Groet
Marcel Rabelink

Melvin
een jaar geleden

Hallo Marcel,

Bedankt voor je aardige woorden!

Aan jezelf werken is heel belangrijk. Autisme of geen autisme.

Fijn dat je herkenning uit mijn verhaal kunt halen. Ik schrijf natuurlijk over mijzelf, maar wel met het doel om anderen te helpen en het gesprek aan te gaan.

Ik wens je het beste en nogmaals bedankt voor je leuke reactie!

Groetjes,
Melvin Penterman/Stautistisch