Vrijwilligerswerk bij Humanitas

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 15:21

Kan ik wel sociaal werk doen? Raakt mijn hoofd niet overvol van alle informatie die er op mij afkomt? Ben ik wel goed genoeg als vrijwilliger?

Niet sociaal genoeg
Ik was onzeker en misschien zelfs wel een beetje bang, voordat ik aan het vrijwilligerswerk begon. Een groot deel van mijn leven heb ik mij wijs laten maken dat ik niet sociaal genoeg ben. Dat ik mij beter niet kan richten op het werken met of helpen van mensen. “Mensen met autisme zijn toch helemaal niet sociaal. Hoe kan iemand met autisme nou een sociaal beroep doen?”, kreeg ik dan te horen.

Vooroordelen
Te vaak luisterde ik naar deze mensen. Terwijl ik ze niet of nauwelijks ken. Ik liet mijn leven leiden door de vooroordelen die anderen van autisme hadden. Tegenwoordig doe ik dat niet meer. Ik bepaal zelf wel wat ik kan en wie ik ben. Ondanks dat was er toch een korte twijfel. “Kan je dit wel? Ben je wel sterk genoeg? Zou je dat nou wel doen?”, ging er door mijn hoofd. Waren dit wel mijn eigen gedachten of was het de twijfel van anderen?

Vrijwilliger
Gelukkig stond ik daar bij stil en heb ik er goed over nagedacht. Daarna besloten om het traject bij de thuisadministratie wel aan te gaan. Dat korte moment van twijfel is alweer een jaar geleden. Ik ben heel wat trainingen, deelnemers en bijeenkomsten verder. Vrijwilliger zijn heeft mij een hoop gebracht. Het heeft mijn zelfvertrouwen een flinke boost gegeven en mijn gespreksvaardigheden flink verbeterd. De communicatie tussen mij en de coördinator loopt erg goed. Ik ben erg blij met deze manier van werken.

Een mooie eigenschap
Een rustige jongen ben ik nog altijd. Niet zozeer verlegen, maar ik kijk vaak wel eerst de kat uit de boom. Of beter gezegd, bedenk ik eerst hoe ik de kat uit de boom kan krijgen, voor ik tot actie overga. Dat zit in mij, zo ben ik nou eenmaal. Ik voel mij hier prettig bij. Dit past ook goed bij mijn werk als vrijwilliger. Het is voor een deelnemer al stressvol genoeg om over de financiële situatie te praten met een onbekend persoon. De rust die ik dan uitstraal helpt om er beter over te kunnen praten.

Hulp nodig?

 Humanitas laat je weer in je eigen kracht komen. Van rouwverwerking en eenzaamheid tot de thuisadministratie en nog veel meer. Er is altijd wel een vrijwilliger, die in een moeilijke tijd voor je klaar staat. Wil jij net als mij vrijwilliger worden of kan je wel een beetje steun gebruiken? Klik dan op de knop hieronder. Deze brengt je naar de website van Humanitas.   

Reactie plaatsen

Reacties

Femke
een jaar geleden

Mega trots op jou!!!

Henk
een jaar geleden

Geweldig om te zien hoe jij je ontwikkelt hebt de afgelopen tijd. Ben heel erg trots op jou !!!