De man van weinig woorden

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 12:57

Zoveel te vertellen, maar niet de woorden vinden op het juiste moment. Ik merk dit aan mijzelf en het heeft grote invloed op hoe ik mij voel.

Vervelende gedachten
Er worden mij dingen gevraagd en ik antwoord heel kort. Doorvragen is al helemaal een probleem. Hierdoor stokt het gesprek vaak vrij snel en houd ik er een rot gevoel aan over. Vooral tijdens een eerste kennismaking of in een grotere groep speelt dit heel erg.

Na een gesprek gaan er allerlei gedachten door mijn hoofd: Had ik maar dit gezegd, waarom vroeg je niet wat meer aan de ander, op deze manier kom je heel dom over, geen wonder dat ze je simpel werk laten doen en zo zal je altijd een mislukking blijven. Dit klinkt heel hard en zo voel ik het ook.

Een heel gesprek
Gelukkig zijn er manieren om deze gedachten aan te pakken. Door veel te oefenen kun je resultaat halen. Zo gebruik ik vaak mijn zusje om vragen aan te stellen. Ze geeft mij dan soms een heel verhaal. Ik probeer dat verhaal in mijn hoofd samen te vatten en geef die samenvatting dan terug om te kijken of ik het begrepen heb. Dit leid al tot een beter gesprek. Daarnaast vraag ik door, bij korte dingen die ze mij verteld. Voor ik het weet ben ik 2 uur verder en hebben we een heel gesprek gehad over van alles.

Meer inzicht
Lezen is ook een goede manier om bepaalde gespreksvaardigheden te leren en te verbeteren. Zo heb ik het boek Socrates op Sneakers gelezen, waarin dieper in wordt gegaan op de kunst van het vragen stellen. Ik vind het fijn om te leren en een beter inzicht te krijgen van mijzelf. Hierdoor kan ik de wereld om mij heen een stuk aangenamer maken. Onderschat niet de kracht van woorden, ook niet die je tegen jezelf zegt in je hoofd.

Het begint bij jezelf
Als je het gevoel hebt dat de wereld om je heen alleen maar tegen je is. Probeer er dan vooral voor jezelf te zijn. Jij bent namelijk de eerste die in jezelf moet geloven en van jezelf moet houden. Als jij het niet doet wie dan wel? Geloven in jezelf geeft vertrouwen. Dat vertrouwen straal je uit. De wereld om je heen ziet dat vertrouwen en voor je het weet ziet die wereld er beter uit.

Reactie plaatsen

Reacties

Linda Penterman
een jaar geleden

Wat heb je al ontzettend veel geleerd, over jezelf, de wereld en vooral jezelf zijn in deze wereld. Je bent ontzettend goed bezig! Wees trots op jezelf Melvin!

Henk
een jaar geleden

Pakkend verhaal !!!