Ja, ik heb autisme. NEE, ik ben niet gek!

Gepubliceerd op 1 februari 2023 om 13:29

Gepest worden op school, mij afvragen wat er mis met mij is en daardoor mijzelf altijd te min vinden.

De stille
Vanaf mijn tienerjaren wist ik dat ik sommige dingen net wat anders deed dan anderen. Ik maakte niet vaak een praatje en was vrij veel op mijzelf. Het liefst zat ik ook achteraan in de klas. Zo viel ik niet op en vroeg de leraar mij niet zoveel. Nou wist ik vaak het antwoord wel, maar dat wou ik niet geven. Wat als ik het verkeerd heb en de hele klas mij uitlacht. Nee, ik ben wel stil!

Beschadigd
Hierdoor was ik helaas het perfecte doelwit voor een groepje jongens, die het leuk vonden om mij te pesten. Ik kreeg woorden naar mijn hoofd geslingerd die het daglicht niet kunnen verdragen. Ik zal ze daarom ook niet noemen. Helaas bleef het niet bij woorden. Ik kreeg ook regelmatig een schop of ik werd in een hoekje gedrukt en bedreigd. Mijn fietszadel werd ook regelmatig besmeerd met etensresten. Het vmbo was de moeilijkste tijd van mijn leven. Het heeft zeker zijn sporen en littekens achter gelaten.

In mijzelf gekeerd
In de tijd die daar op volgde ging het steeds slechter met mij. Ik kreeg veel fysieke klachten en keerde nog veel meer in mijzelf. Ik sloot mij af voor alles en iedereen. Zo extreem dat mijn ouders mij naar de dokter hebben moeten sleuren. Daar werd al snel duidelijk dat ik meer hulp nodig had. Zo kwam ik terecht bij een psycholoog en werd er uiteindelijk autisme bij mij vastgesteld. In de jaren die daarop volgden ben ik daar heel intensief mee bezig gegaan, maar dat is stof voor een andere keer.

Eigen schuld
Ik heb een hele tijd gedacht dat het pesten aan mij lag. Ik zal wel wat verkeerd doen of zeggen. Het is blijkbaar niet normaal om altijd op tijd te zijn, je best te doen, altijd je huiswerk af te hebben en je netjes te gedragen. Ik zie nu wel in, dat het pesten meer over de andere jongens zei dan over mij.

Vastberaden
Zoals ik eerder al vertelde was het vmbo de moeilijkste tijd in mijn leven. Ondanks dat heb ik wel mijn vmbo diploma gehaald. Als er iets is wat ze niet van mij hebben afgepakt, is het wel mijn vastberadenheid om alles tot een goed einde te brengen.

Reactie plaatsen

Reacties

Marianne
een jaar geleden

Goed geschreven Melvin

Femke
een jaar geleden

Nooit geweten dat je zo erg gepest bent op het VMBO. Sterk dat je er zo over schrijft en toch je diploma hebt gehaald!