Eigen gedachten

Gepubliceerd op 10 juli 2024 om 10:37

Als mens hebben we bij vervelende gebeurtenissen vaak de neiging om erin te blijven hangen. “Het overkomt me. Ik heb altijd pech. Het komt allemaal tegelijk.” Dat zijn een aantal gedachten die ik weleens heb. Ik denk dat ieder mens die weleens heeft. Wat we ons alleen wel moeten realiseren is dat het onze gedachten zijn en dat wij daar controle over kunnen pakken.

Makkelijker gezegd dan gedaan
Ik begrijp heus wel dat de hierboven genoemde gedachten zo ineens naar binnen schieten en dat het ombuigen van die gedachten niet zomaar lukt. Het negatieve kost namelijk geen enkele moeite en het positieve/helpende juist heel veel. Gek genoeg verliezen we liever de energie aan al de negatieve gedachten dan dat we energie stoppen in de positieve gedachten. Toch is het van essentieel belang dat je blijft proberen richting helpende gedachten te gaan. Je leven zal een stuk leuker worden. Ik weet dat het zo werkt, want ik zie mijn leven als een stuk leuker dan vroeger.

Een voorbeeld
Zoals je wel weet gebruik ik mijzelf graag als voorbeeld. Neem nu de bruiloft van mijn zus van afgelopen vrijdag. Tegen het eind van de avond werden er muzieknummers gedraaid waar je fijn op kon hakken. Ik heb toen twee nummers lang gehakt. Ik moest toen stoppen, want ik was moe en het zweet gutste uit mijn hoofd. In mijn hoofd plopte even op dat ik vroeger de hele avond kon hakken. Ik benoemde dit ook bij de mensen waar ik bij aan tafel stond. Om er gelijk aan toe te voegen dat ik het erg leuk vond om weer even te doen. Ik genoot ook echt tijdens de twee nummers. Dat was zelfs zo zichtbaar dat ik ben gefilmd tijdens het hakken. Later kreeg ik ook te horen dat diegene het knap vond dat ik dat kan.

Je ziet dat mijn hoofd iets leuks en positiefs toch naar beneden probeerde te halen. Door mijn focus daarna te verleggen naar het positieve bleef het ook fijn en leuk. Zo blijft dat moment van het cijfer 8 ook gewoon een 8 en werd het geen onvoldoende. Daar hebben mijn eigen gedachten voor gezorgd. Ik weet dat mijn gedachten eerst het negatieve benaderen. Daarom is het voor mij de taak om te zeggen: “wacht eens even! Het was heel leuk en ik heb er van genoten. Dat ik niet zoveel kan dan vroeger doet niks af aan dit mooie moment hier en nu.” Nu ik weet dat ik deze invloed kan hebben op mijn eigen gedachten ben ik veel positiever. Het leven is veel leuker en ik ontwikkel mij beter.

Natuurlijk heb ik ook nog steeds moeilijke momenten en lukt het mij niet elke keer even goed. Wel weet ik dat als ik er moeite in blijf stoppen dat ik steeds beter met allerlei situaties om kan gaan. Sommige dingen overkomen mij namelijk inderdaad, maar ik kan er wel degelijk voor kiezen hoe ik ermee omga.      

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Gelink
7 dagen geleden

Mooi blog, je gaat steeds beter met momenten om. Sommige die weet jij al van tevoren en kun je op inspringen en andere onverwachts maar dat ga jij ook niet meer uit de weg