Ontspanning en rust

Gepubliceerd op 28 april 2024 om 14:16

Rekening houden met jezelf is erg belangrijk. Daarom plan ik rust momenten. Dat zijn momenten waarop ik niks moet. Momenten waarop ik geheel tot rust kan en mag komen.

Drukke dagen
Wanneer ik een dag heb zoals het symposium van Design Your Life, kan jij je wel voorstellen dat mijn hoofd daar vol van raakt. Alle indrukken en dus prikkels die er binnen komen, maken zo’n dag heel zwaar. Of een Autisme ontmoetingsavond. Ondanks dat het qua tijd slechts ander halfuur is, krijg ik en geef ik veel informatie. Mijn hoofd is dan ook behoorlijk vol na die tijd. Na dit soort dagen plan ik de volgende ochtend rust in. Ik mag dan van mijzelf langer in bed blijven liggen. Ik heb ook heel bewust geen taken gepland. Die ochtend draait om herladen, zodat ik weer verder kan. Herladen, zodat ik niet vast loop. Vastlopen gebeurt namelijk wanneer ik niet de energie heb om door te gaan met de dagelijkse taken. Die energie heb ik niet, omdat ik niet voldoende rust pak. Daarom is rust na een drukke, volle en prikkelgevoelige dag erg belangrijk.


Onderscheid tussen ontspanning en rust
Ik heb in de titel van dit blog heel bewust onderscheid gemaakt tussen ontspanning en rust. Het zijn namelijk twee totaal verschillende dingen. Ik kan namelijk wel ontspanning vinden zonder de rust te krijgen die ik nodig heb. Neem vandaag bijvoorbeeld. Ik ben vanochtend samen met mijn vader gaan wandelen. Deze wandeling was erg fijn en ontspannend. De omgeving was prachtig en onze gesprekken fijn en diepgaand. Met natuurlijk af en toe een plaagstootje links en rechts.


Ik voel mij goed door deze drie uur durende wandeling. Het versterkt de band met mijn vader. We praten bij over allerlei zaken en ik merk echt dat we nader tot elkaar groeien. Toch is zo’n wandeling geen rust moment. Mijn hoofd is namelijk bezig met alles wat er in de omgeving gebeurt en met het gesprek dat ik met mijn vader heb. Kortom ik voel mij dus goed en ontspannen, maar niet uitgerust. Rust is namelijk echt even tot mijzelf komen. Alleen, zonder onnodige prikkels en mensen om mij heen.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Een moment
Door die rust heel bewust in te plannen, kan ik veel beter met mijn prikkelgevoeligheid omgaan. Ik heb namelijk weer de energie om het volgende aan te kunnen. Het komt ook weleens voor dat ik de rust plan, maar het dan toch niet nodig blijk te hebben. Dan ga ik ook gewoon dingen doen. Bijvoorbeeld in het huishouden. Dat geeft namelijk de ruimte om een ander moment rust te pakken. Een moment waarop ik het wel nodig heb.


Het heeft lang geduurd voordat ik wist hoe ik met mijn prikkelgevoeligheid om moet gaan. Toen ik het wel wist, heeft het nog een paar jaar geduurd voordat ik het begon toe te passen. Ik voelde druk van anderen om toch maar door te blijven gaan. Zelfs als ik wist dat het eigenlijk niet kon. Uiteindelijk had ik daar alleen mijzelf mee. Ik werd sterker in het aangeven wat ik nodig heb. Zo begonnen de mensen om mij heen ook in te zien dat het beter voor mij is op deze manier. O, en het is ook zeker beter voor de anderen, want ik ben veel vrijer en relaxter in de omgang.

Zo zie je dat als je mij mijn eigen gang laat gaan dat het wel goed komt. Ik doe veel meer en kan veel meer. Juist nu ik meer rust neem. Klinkt dat gek? Ik vind van niet! Misschien, heel misschien, zouden meer mensen eens een rust momentje moeten pakken. Daar wordt je namelijk veel productiever van.     

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
22 dagen geleden

Mooi om te lezen hoe je geleerd hebt hoe de dingen voor jou werken, en hoe je het toepast!!!!

Anita Gelink
22 dagen geleden

Een blog waarover jij praat hoe JIJ omgaat met ontspanning en rust. Dit blog is denk ik voor iedereen wel goed met of zonder autisme. Mooi dat jij jezelf steeds beter leert kennen