Ik ben er voor jou

Gepubliceerd op 24 april 2024 om 12:04

Autisme is erg complex en iedereen ervaart het weer anders. Soms heb je iemand nodig, maar niet een heel traject bij de ggz. Je zit wel met wat dingen, maar weet niet goed waar je die kwijt kan of met wie je erover kan praten. De Autisme ontmoetingsavonden en gesprekken met mij zouden uitkomst kunnen bieden.

Autisme ontmoetingsavond
Gisterenavond was alweer de vierde Autisme ontmoetingsavond. Het vervuld mij van trots dat we dit hebben opgezet. Dat er een plek is waar we het gesprek met elkaar aangaan. Er ontstaan daardoor onderwerpen waar we een volgende keer weer dieper op in kunnen gaan. Op het moment dat er zo’n specifiek vraagstuk ontstaat, wordt ik vooral door mijzelf aan het werk gezet. Zo was het onderwerp van gisteravond, contact maken en onderhouden. Ik heb daar een kletspot voor gemaakt met contact gerelateerde vragen. Daarnaast heb ik mijn mening en kijk over het onderwerp op papier gezet. Mocht de kletspot niet werken dan kan ik dat nog in de groep gooien. Toch werkt die kletspot super goed. Meestal pakken we maar een paar vragen en zijn we door de goede gesprekken zo anderhalf uur verder en is de avond alweer om.


Toch is die anderhalf uur echt lang genoeg, want ik merk aan mijzelf dat ik tegen het einde moe begin te worden. Ik pak net iets minder op en mijn hoofd voelt wat warm aan. Dat is ook niet gek. Ik probeer zo goed mogelijk iedereen aan te horen en mij te mengen in het gesprek. Ik ben echt heel blij met de ontmoetingsavonden. Zelf ben ik enorm gegroeid sinds de eerste avond. Ik wandel nu heel natuurlijk, vol goede zin en zelfvertrouwen naar binnen. Mijn hoofd is ook niet meer vol al voordat het begint. Ik ben ontspannen. Ik voel mij goed en ik ben blij dat ik mijn bijdrage lever.

Mocht je nog twijfelen of je een keer aansluit dan kan je ook eerst individueel met mij in gesprek. Dat doe ik graag. Zo kan ik je al wat over de Autisme ontmoetingsavonden vertellen. Zo’n eerste keer kan er erg veel op je afkomen en dan is het wel zo prettig dat je al meer weet. De volgende ontmoetingsavond is dinsdag 7 mei van 19:00 tot 20:30 aan de J.W. Hagemanstraat 48 in Eibergen. Dat is het gebouw waar Opweg coaching inzit. We maken ook gebruik van één van de ruimtes van Opweg. Lijkt het je leuk om aan te sluiten en/of wil je een keer met mij in gesprek stuur mij dan gerust een berichtje via het contact formulier hier op de website.

tekst gaat verder onder de afbeelding

Vertellen over mijzelf
Zoals jullie weten heb ik een tijdje terug een lezing gegeven bij at.groep over mijn autisme. Dit vond ik spannend, maar ook erg leuk om te doen. Ik wil dit dan ook best vaker gaan doen. Als ik mij er goed bij voel.

Voor twee weken terug ontmoete ik Adèle Krabben van MamaVita Achterhoek. Ik was redelijk ontspannen ondanks dat ik de locatie niet kende en haar nog nooit had ontmoet. We hadden een fijn gesprek over mijn autisme, de Autisme ontmoetingsavonden, haar kijk op autisme en over wat MamaVita doet en is. We konden elkaar in heel veel dingen vinden. Ze vroeg mij tegen het einde of ik eens over mijn leven met autisme wil komen vertellen op één van de MamaVita avonden. Ik heb gezegd dat het mij leuk lijkt, maar dat ik er wel over na moet denken.

Nu ik er een paar weken over na heb kunnen denken, kom ik tot deze conclusie. Ik wil het graag doen. Dat neemt alleen niet weg dat er wel wat haken en ogen aan zoiets zitten. Ik zal mij extreem moeten voorbereiden zoals jullie onderhand wel van mij gewend zijn. Ik zal ook nog een keer in gesprek moeten gaan met Adèle, want ik heb nog wel een aantal vragen. Het plaatje, zoals ze dat dan zo mooi zeggen, is nog niet compleet. Nou heb ik hem ook niet geheel compleet nodig, maar meer weten is altijd prettiger. Meer informatie voor die tijd is namelijk meer ruimte voor de prikkels terwijl ik er ben. Zo werkt het bij mij.

Mijn missie
Het doel dat ik voor mijzelf heb gesteld en de missie die ik voor ogen heb, zijn eigenlijk pas begonnen. Mijn doel is om van mijn ervaring met autisme een baan voor mijzelf te creëren. Dat is een pittig doel in de huidige maatschappij, maar wel één die ik heel duidelijk voor ogen heb. Mijn vrijwilligerscontract bij de Stadskamer is een begin en hopelijk een ingang tot meer. Mijn missie is om met zoveel mogelijk mensen in gesprek te gaan omtrent autisme. Om er te zijn voor diegene die het nodig hebben. De wachtlijsten in de ggz zijn te lang en er is te weinig om dit gat te overbruggen. Daar komt nog bij dat sommige dingen als ‘te licht’ worden bestempeld en dan moet je het zelf maar uitzoeken. Terwijl ik vind dat als je hulp vraagt je ook hulp moet kunnen krijgen. Al zijn het maar een paar gesprekken.

Zo zou je dus aan kunnen sluiten bij de Autisme ontmoetingsavonden. Zoals ik al zei zijn die avonden echt top. Al begrijp ik best dat sommigen het niet prettig vinden om in een groep te praten. Daarom kan je ook individueel met mij in gesprek. Dit doe ik vrijwillig vanuit de Stadskamer zoals ik al zei. Ik zie dat de behoefte er is. Ik ga graag met je in gesprek. Die mogelijkheid is er nu. Tijdens zo’n gesprek maak ik gebruik van mijn eigen ervaring. Daarnaast studeer ik nu ook voor Life coach en daarna ook nog voor E-coach om je nog beter van dienst te kunnen zijn.

tekst gaat verder onder de afbeelding

Balans   
Wel vind ik dat alles de juiste balans moet hebben. Ik steek tijd, energie en aandacht in dat wat ik voor anderen doe. Ik doe dit met liefde, omdat ik weet hoe moeilijk het leven (met autisme) soms kan zijn. Dit neemt niet weg dat ik uiteindelijk voor mij persoonlijk meer wil. Vrijwillig is goed en mooi, maar wanneer het als een baan gaat voelen, mag het dat ook worden. Ik vind namelijk dat we als maatschappij niet alles op vrijwilligers afkunnen blijven schuiven. Ik geloof namelijk dat ik meer kan en ik wil ook meer. Het enige dat ik nog moet uitvogelen is op welke manier ik dat kan bereiken. En ik geloof dat ik daarin al een heel eind ben gekomen.

Mijn oproep
Dan nog even een korte oproep. Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn. De Autisme ontmoetingsavonden zijn er voor mensen met autisme ook zonder diagnose. Maar ook voor ouders/verzorgers en zelfs professionals als ze een keer willen aansluiten. Je kan gratis komen en meedoen in het gesprek. Het enige dat wij vragen is €0,50 per kopje koffie of thee. Dit is voor Opweg waar wij gebruik mogen maken van de ruimte en faciliteiten, omdat we ook daar gratis mogen zitten. Op deze manier doen we iets terug. Sluit eens aan en kijk of het wat voor je is.

Daarnaast kan je ook geheel gratis met mij in gesprek. Die mogelijkheid ligt er. Maak er gebruik van. Ik denk graag met je mee en zal je binnen mijn eigen mogelijkheden zo goed mogelijk ondersteunen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Gelink
een maand geleden

Wat een interessant blog. Je weet al veel mensen te bereiken met of zonder autisme en of te ondersteunen. Je weet wat je graag wilt en hebt al veel bereikt. Ik denk dat er in de toekomst nog heel iets moois op jou pad komt. Trots op jou

Henk
een maand geleden

Mooie blog en ik heb het al eerder gezegd je komt er wel. Super trots op jou!!!