Behulpzaam zijn

Gepubliceerd op 14 april 2024 om 11:39

Helpen waar ik kan, vind ik erg belangrijk. Ik sta graag voor een ander klaar. Toch kan ik alleen helpen wanneer het binnen mijn eigen mogelijkheden ligt. Er zijn namelijk dingen waarbij ik simpelweg niet kan helpen vanwege de impact die het heeft op mijzelf. Dit is niet egoïstisch, vals of gemeen. Nee, dat is realistisch.

Kan en wil
Ik weet van mijzelf dat ik een hele hoop kan, maar ik kan ook een hele hoop niet. De wil is er altijd wel, daar ligt het dan ook niet aan. Soms zorgt dit wel voor een innerlijk gevecht. Laat ik een voorbeeld noemen. Ik heb al eens eerder over mijn vrouw, Natalie, geschreven. Ze krijgt spuiten in haar knie en daarvoor moet ze helemaal naar Leiden. Zelf kan ze er niet heen rijden, omdat ze dan niet terug komt door de pijn van zo’n spuit. Ik kan er niet heenrijden vanwege mijn prikkelgevoeligheid. Er zit dus niks anders op dan het vervoer door iemand anders te laten doen. Haar vader gaat nu elke keer met haar mee. Dit doet hij graag en hij vindt het geen enkel probleem. In mijn hoofd maakte ik er zelf eerst alleen wel een probleem van. Ik ben namelijk haar partner en ik zou dat moeten doen.


Gelukkig ken ik mijzelf goed genoeg en ben ik sterk genoeg om dit los te kunnen laten. Ik weet namelijk dat ik van veel meer waarde ben als ik gewoon zorg dat thuis alles geregeld is op zo’n dag. Of dat ik gewoon schoolwerk of schrijfwerk doe. Niemand heeft er problemen mee. Ik zelf weet wat het rijden met mij zou doen, dus waarom zou ik er zelf dan nog een probleem van maken?  Het is zinloos om iets maar te blijven willen, waarvan je weet dat je het niet kan. Of waarvan je weet dat het ten koste zal gaan van zoveel meer. Het is belangrijk dat je dit weet van jezelf en niet bang bent om hier voor uit te komen. Het maakt je namelijk geen minder mens wanneer je iets niet kan.

Onze samenleving
Wij als samenleving zouden elkaar meer in onze kracht moeten zetten. In plaats van altijd maar te kijken naar wat er niet kan en elkaar daar op af te rekenen. Wat kan je wel? Waar ben je goed in? Terwijl ik dit doe zou jij dat kunnen doen. Dit is in mijn ogen een veel betere blik. Vul elkaar aan en toon begrip voor elkaar. Accepteer van jezelf en anderen dat niet alles mogelijk is. Dat we allemaal mens zijn en elk mens zijn individuele kwaliteiten en valkuilen heeft.

Behulpzaam zijn
Ik ben op mijn manier ook behulpzaam en van waarde. Door te schrijven en open te zijn over de dingen waar ik tegen aanloop. Door te laten zien dat je mag zijn wie je bent en dat de wereld jou mag zien. Iedereen is uniek en bijzonder. We hebben allemaal een eigen verhaal. We kunnen leren van elkaar en delen met elkaar. Kijk bijvoorbeeld naar de autisme ontmoetingsavonden. Daar ontstaan mooie dingen en goede gesprekken. Erkenning en herkenning, ondanks dat we allemaal verschillend zijn. Iedereen helpt elkaar met helen, verwerken, oplossen en gewoon door er voor elkaar te zijn.


Ik voel mij goed bij het vrijwilligerswerk dat ik doe. Ik voel mij goed door de bijdrage die ik lever. Ik voel mij goed door het delen van mijn verhaal en leven. Ik voel mij goed door de kracht die ik heb gevonden. Ik ben behulpzaam voor veel mensen. Wil dat dan zeggen dat ik nooit meer hulpbehoevend ben? Nee, natuurlijk niet! Elk mens kan wel eens een helpende hand gebruiken. Daar hoef je geen autisme voor te hebben.  

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
een maand geleden

Mooie blog duidelijk verhaal !!!

Anita Gelink
een maand geleden

Een prachtig blog. Jij schrijft heel duidelijk wat jij wel kan en wat niet. Iedereen heeft dat wel. Het geeft niet want samen gaat het wel.