Meer bewegen

Gepubliceerd op 10 april 2024 om 12:39

Sinds de laatste dag van februari ben ik begonnen met elke dag minimaal 20 minuten bewegen. Dit heb ik in april verlengt naar minimaal 30 minuten. Vandaag deel ik wat van mijn resultaten in mijn strijd tegen de kilo’s. Of is het eigenlijk een heel andere strijd?

Een naar gevoel
Voordat ik begon met elke dag bewegen, voelde ik mij helemaal niet fit. Deels komt dat natuurlijk, omdat ik gewoon wat te zwaar ben, maar het is vooral het gevoel waar ik last van heb. Ik voelde mij niet fit en mijn buik voelde strak om de verkeerde redenen. Ik was dat gevoel zo zat. Ik besloot om er iets aan te gaan doen.


Zoals de meesten van jullie onderhand wel weten, wandel ik graag. Dit probeer ik minimaal één keer in de week samen met mijn vader te doen. Het is altijd fijn om even bij te kletsen en het is ook nog eens hartstikke gezond voor lichaam en geest. Maar ja, één keer in de week wandelen is te weinig om van het nare gevoel af te komen. Daar is meer moeite voor nodig. Ik besloot om het stof van de hometrainer af te blazen en erop aan de slag te gaan. In ieder geval op de dagen dat ik niet wandel. Ik voel mij nu al een stuk fitter dan anderhalve maand geleden. Dat echte nare gevoel is er wel af, maar dat wil niet zeggen dat ik klaar ben.

Afvallen
Je fitter voelen en wat kilo’s kwijtraken doe je namelijk niet zomaar. Dat is een strijd van de lange adem. In deze anderhalve maand ben ik 2 kilo kwijtgeraakt. Puur en alleen door dagelijks te bewegen. Ik heb mijn voeding niet aangepast en ik snaai soms nog net iets teveel. Dat snaaien wil ik minderen, maar ik ga mijzelf niet alles ontzeggen. In het verleden deed ik dit nog weleens, maar dat hield ik niet vol. Dat wil zeggen, ik hield het maar tijdelijk vol. Een half jaar lang en 10 kilo lichter, maar daarna kwam alles er zo weer bij. Ik hield het niet vol. De verleiding was te groot en ik viel terug in mijn oude patroon. Daarbij kreeg ik ook fysieke klachten, omdat ik te extreem aan het sporten was. Tel die twee dingen bij elkaar op en die moeite van dat halve jaar is voor niks geweest.


Kleine stapjes
Wacht even! Dat is niet helemaal waar. Ik heb er van geleerd hoe ik het niet moet doen. Ik weet nu dat ik rustiger moet opbouwen qua beweging en het snaai gedrag langzamer moet afbouwen. Kleine stapjes richting het grote einddoel. Maar wat is dat einddoel eigenlijk? Ik wil graag onder de 85 kilo wegen en daar ook blijven, maar wat ik vooral wil is mij fitter voelen. Alles draait uiteindelijk om het gevoel. De hoeveelheid kilo’s spelen daar een rol in, maar dat is dus zeker niet waar het alleen omdraait.


Plezier, uitdaging en resultaat
Het is belangrijk dat ik de juiste verhoudingen vind. Wat ik in dat halfjaar deed was veel te snel en veel te veel. Ik verloor het plezier, omdat de uitdaging te groot bleek en daardoor waren de uiteindelijke resultaten ook zo weer weg. Die balans vinden is heel belangrijk. Ik geloof dat ik dat nu veel beter doe. Ik bouw het rustig op en soms gooi ik er een grote uitdaging tussendoor om te zien waar ik sta. Dit houd het leuk en uitdagend, maar nog belangrijker, zo kan ik het vol blijven houden. Dat is namelijk waar het omdraait. Ik wil zorgen dat ik over een jaar nog steeds bezig ben en bezig blijf. Zo komen de resultaten vanzelf en zal ik mij steeds fitter voelen.

tekst gaat verder onder de afbeelding

Wat was die grote uitdaging?
Ik maak gebruik van een app die mijn voortgang meet. In die app kan je elke maand challenges (uitdagingen) aan klikken om te kijken of ze haalbaar voor je zijn. Dit kan bijvoorbeeld in een maand 200 km fietsen of 30 km lopen zijn. Er was ook een challenge waarbij je 100 km in 1 keer moest fietsen. Dit mocht ook virtueel, zoals op een hometrainer. Dit leek mij wel wat. Een uitdaging waar ik mijn tanden in kan zetten. Niet letterlijk natuurlijk. Afgelopen zaterdag was het zover. Met een fles water en een handdoekje in de buurt begon ik met fietsen. Even schoot er iets door mijn hoofd. Ik dacht: waarom heb ik uitgerekend zo’n warme dag uitgekozen om dit voor het eerst te gaan doen? Het was namelijk 25 graden en misschien niet de beste dag voor deze uitdaging. Maar goed, ik was eraan begonnen dus dan maak ik het ook af. Zo begon twee en halfuur afzien. Het eerste uur ging wel goed, maar daarna kreeg ik het zwaar. Vooral, omdat ik een tempo wou aanhouden van 40 kilometer per uur.

Ik moest de hometrainer twee keer instellen, omdat die niet in één keer 100 km kan aantonen. Daarbij wist ik welk tempo ik wou en dat zou betekenen dat ik aan twee en halfuur genoeg had om de 100 km vol te maken. Ik heb de hometrainer op 90 minuten en daarna op 60 minuten ingesteld. Uiteindelijk viel het mij echt zwaar, maar was ik ook trots dat ik deze uitdaging was aangegaan. Dat ik hem tot een goed einde bracht, gaf mij al helemaal een goed gevoel. Tenminste mijn hoofd was er blij mee. Mijn lichaam was op. Ik moest een paar uur herstellen en ben nog de hele dag stijf geweest van de inspanning. Ik ben dan ook zeker niet van plan om dit iedere maand te gaan doen!  

tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Lekker doorgaan
Ik ga gewoon lekker door met elke dag minimaal een halfuur bewegen en ik kijk wel wanneer en of ik dit nog verder uit ga bouwen. Als ik ook nog wat beter op mijn voeding ga letten dan ben ik er van overtuigd dat ik mijn doelen zal bereiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Gelink
een maand geleden

Mooi sportief blog, ga zo door

Henk
een maand geleden

Goed bezig !!!