Ik word oom

Gepubliceerd op 17 maart 2024 om 10:31

Ik heb het een hele tijd stil moeten houden, maar mijn Zus, Femke, is zwanger. Ze heeft het afgelopen woensdag zelf wereldkundig gemaakt en op Facebook gepost. Dus nu kan ik mijn gevoelens en gedachten er ook over laten gaan.

Tijd
Laat ik beginnen met Femke en Stan te feliciteren. Al heb ik dit in het echt natuurlijk al lang gedaan. Ik hoop dat de zwangerschap goed zal verlopen en dat er over een tijd een gezonde baby ter wereld komt. Nu ik het toch over tijd heb. Wat gaat het allemaal snel. Nienke getrouwd, Femke gaat trouwen en zet straks zo’n kleine hummel op deze wereld en ik ben ook getrouwd. Toch voelt het soms als gisteren dat ik zelf nog in de zandbak aan het spelen was. Nu ik straks de titel oom krijg, ben ik mij er nog veel bewuster van dat ik toch echt een volwassen man ben van 32.


Ik word mij er ook steeds bewuster van dat het leven heel veel mooie dingen heeft, ondanks alle nare dingen die er gebeuren. De laatste jaren hebben mijn familie gerijpt. Dat zie ik aan iedereen, inclusief mijzelf. We worden volwassener zonder te verliezen wie we zijn. We gaan er alleen beter, mooier en sterker mee om. We praten met elkaar over van alles. Alle mooie dingen, maar ook dingen die ons dwars zitten. Dit is een enorme groei en stap voor iedereen.
Dat er nu zo’n kleine bij komt, zal deze familieband alleen maar sterker maken.

Oom
Ik begin steeds wat meer grijze haren te krijgen. De titel oom past daar mooi bij. Ik vind het heel leuk om oom te worden. Dan kan ik die kleine straks allemaal gekke dingen leren tegenover zijn moeder. Nee, maar even zonder gekheid. Ik vind het echt leuk. Je weet namelijk niet hoe het leven loopt en of zoiets überhaupt in je familie gebeurt. Mijn vader (Papf) die straks dus opa wordt is er enorm van onder de indruk. Emotioneel, blij en gelukkig mag ik wel zeggen. Als de kleine er is zullen we Papf dan Opapf noemen?

Liever zijn voor elkaar
We vergeten soms wel eens dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om zwanger te worden. Dat er dingen in het leven kunnen spelen die dit proces bemoeilijken. Laat staan of je het persoonlijk wel wilt. Daarom kunnen we maar beter oprecht blij zijn voor de mensen die het wel is gegund en elkaar respecteren wanneer dit niet zo is. Ik weet namelijk dat er bepaalde kwetsende opmerkingen gemaakt worden over het moederschap en vaderschap. Opmerkingen als: Je bent toch op die leeftijd? Wordt het niet eens tijd om aan kinderen te beginnen? Al zijn ze soms nog zo goed bedoeld je weet niet wat erin de ander omgaat.

Zelfs een opmerking als, ik zou heel graag oma willen worden, kan kwetsend zijn. Wederom goed bedoeld en een uitspraak van een wens die jij hebt, maar het kan zo pijnlijk zijn voor diegene waartegen je het zegt. Op deze manier voelt het soms net of je minderwaardig bent als je geen kinderen hebt, wilt of kan krijgen. Kunnen we niet een beetje liever voor elkaar zijn en ophouden met elkaar te treiteren?

Toekomst
Ik ben heel blij om oom te worden. Voor nu kan ik daar enorm van genieten. Zien hoe dat kleintje groeit in de buik van Femke heeft iets magisch. Die kleine wordt steeds iets groter. Het duurt niet lang meer dan kan die ons horen. Het is bijzonder om dit van zo dichtbij mee te maken.

Of Natalie en ik ooit moeder en vader worden dat weet ik niet. Dat is iets voor in de toekomst. Natalie en ik denken daar goed over na. Voor nu gaan we van broer en schoonzus naar oom en tante. Dit vindt ik persoonlijk al heel wat moois. “Op die volle luiers waar ik ook mee te maken zal krijgen na dan” zei hij met een knipoog. 

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
2 maanden geleden

Prachtig wordt er emotioneel van !!!

Femke
2 maanden geleden

Wat mooi en lief verwoord broer!