Valentijnsdag

Gepubliceerd op 14 februari 2024 om 11:44

Vandaag is het Valentijnsdag. De dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven. De dag waarop je net dat stapje meer doet voor de mensen waar je van houdt. Het is ook een dag waar ik helemaal niks mee heb. Niet, omdat ik niet van mijn vrouw of de mensen om mij heen houd, maar juist, omdat ik daar geen speciale dag voor nodig heb. Is het gek dat ik er dan toch aandacht aanbesteed in dit blog?

Quote van Melvin Penterman, gemaakt op Valentijnsdag 2024

Liefde
Wat is liefde eigenlijk? Kijken we op Wikipedia dan is de eerste zin: “Liefde is diepe acceptatie van en genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, of eventueel zichzelf.” Waar uit zich dit dan in bij mij? Ik kan mij heel erg vinden in toewijding. Mij inzetten voor een ander of een doel dat ik voor ogen heb. Ik weet zeker dat als je het aan iemand uit mijn directe familie vraagt, dat ze zullen zeggen dat ik zeer toegewijd aan ze ben. Ik help ze waar nodig. Vooral als steunpilaar, luisterend oor en de man met de juiste vragen. Maar ook met mijn humor om er een gezellige sfeer van te maken. Hier krijg ik een liefdevol en een warm gevoel voor terug. Maar soms ook een heel vol hoofd! Dat geeft niet. Ik heb het graag voor mijn familie over.

Voor Natalie voel ik ook van alles. Genegenheid en toewijding zijn in onze relatie erg belangrijk. Maar er zit zoveel meer in onze relatie. Dat zit al in kleine dingen. Een kus voor ze na het werk gaat of voordat ik vertrek naar een afspraak. Maar ook al in de simpele vraag: “Ben je niet wat vergeten?” Het elkaar helpen herinneren aan dingen. Dat geeft mij het gevoel dat ze aan mij denkt en rekening met mij houdt. Dit geld andersom natuurlijk net zo. Elke avond knuffelen we elkaar voor het slapen gaan. En elke avond voelt dat fijn en goed. Ja, zelfs als we een dag hadden waar we het totaal oneens waren met elkaar. Ook dat is liefde. Pijn, frustraties en je ongenoegen uiten aan de ander horen daarbij. Vaak probeer je dat eerst netjes te verpakken, maar soms lukt dat niet. Dan floep je er iets uit waarvan je later denkt: dat had ik anders moeten zeggen. Op zo’n moment ben ik niet te groot om mijn excuses aan te bieden. Niet voor de inhoud, maar wel voor de manier waarop ik die inhoud bracht. Het is heel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven over alles wat erin je omgaat.

Het draait om de inhoud
Er gaan namelijk veel relaties stuk doordat er is gestopt met praten. En laten we eerlijk zijn. In het begin kijk je naar het uiterlijk. Past dat uiterlijk bij mij? Bevalt het mij wat ik zie? Dat is eigenlijk ook het enige referentie kader wat je hebt als je iemand voor het eerst ontmoet. Maar daarna gaat het toch echt om inhoud en die ondervind je en onderhoud je alleen door het gesprek met elkaar aan te (blijven) gaan. En soms werkt het ook andersom. Je hebt niet echt iets met het uiterlijk, maar raakt op de één of andere manier met elkaar aan de praat en er ontstaat zo een klik. Blijft die klik er door de gesprekken die je voert dan verdwijnen de uiterlijke twijfels als sneeuw voor de zon. Alles draait dus zoals ik al zei om de inhoud. Door het gesprek aan te gaan, een luisterend oor te bieden, begrip te tonen en samen te werken, krijg je en houd je een hele fijne band met elkaar. Een band die duurt tot jullie er allebei niet meer zijn. Kortom praat met elkaar en zorg ervoor dat die scheet die je dwars zit geen volle onderbroek wordt!

Valentijnsdag
Ik vind Valentijnsdag een commerciële onzin dag. Een dag waarop winkels meer aan je kunnen verdienen door het gevoel wat ze bij je op proberen te roepen en het gevoel dat al in je zit te misbruiken. Als je een ‘speciale’ dag nodig hebt om je liefde te tonen dan zit er in mijn ogen iets niet goed binnen je relatie. Ik zeg natuurlijk niet dat je geen aandacht aan elkaar moet besteden op deze dag, maar ik zeg wel dat je elke dag de wil op moet brengen om dit te doen. Een boeket, doosje met chocola of gezellig uit eten gaan, zeggen mij vandaag niet meer als wanneer ik dat mijn vrouw op elke andere dag van het jaar zou geven. Of zelf zou ontvangen natuurlijk.


Mocht jij vandaag wel Valentijnsdag ‘vieren’ dan wens ik je veel liefde en geluk toe. Moge jouw liefdesverklaring dat brengen wat jij zoekt en uitmonden tot een lang en gelukkig leven samen. Maar denk er aan, dat het lang en gelukkig samen leven niet 1 keer per jaar op Valentijnsdag is!  

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Gelink
3 maanden geleden

Wat een mooi blog, prachtig verwoord hoe jij over valentijnsdag denkt, eigenlijk moet het iedere dag valentijnsdag zijn voor mekaar

Henk
3 maanden geleden

Prachtige blog je hebt het weer mooi gezegd, sta er 200% achter!!!