De spin

Gepubliceerd op 28 januari 2024 om 15:37

Schrijven is waar communiceren bij mij begon. Alles wat ik nu doe is ontstaan, omdat ik ben gaan schrijven. Dat is mijn manier om mijzelf duidelijk te maken en te kunnen verwoorden. Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren waarop dit kan.

Dit is niet de originele spin. Deze spin heb ik gemaakt na het zien van haar spin om zo ook de oplossing erin te verwerken.

De manier van Natalie
Tegenwoordig kan ik heel goed aangeven wat wel en niet voor mij werkt, maar daar had ik wel het schrijven voor nodig. Ik kon dat papier aan anderen laten lezen of er zelf later op terug komen. Zo begon ik zoals jullie weten langzaam te praten over van alles. Natalie is nog zoekende naar een manier die voor haar werkt. Het schrijven is niet echt haar ding, maar ze probeert andere dingen uit en dat juich ik toe. Ze vind het namelijk lastig om tegen mij te zeggen hoe ze het hebben wil of wat ze nodig heeft.

De Spin
Natalie werkt hard en langzaam begint ze een weg te vinden in haar manier van communiceren. Ik leer juist weer om hier op in te gaan en te kijken wat ik ermee kan. Ze maakt nu gebruik van een spin. Bij de spin schrijf je in het midden een woord en daaromheen alles wat daar mee te maken heeft. In haar geval was het woord ‘energie.’ Kort gezegd heeft ze niet genoeg uren om alles te doen wat ze wil doen. Ze is ook vaak te moe als ze nog wel uren over heeft. Daar is een oplossing voor nodig, maar het begint bij het probleem visueel maken, zodat ik haar hierbij kan helpen.

Minder werken?
Ik heb al vaker aangegeven dat ik wel meer wil doen. In en om huis. Om haar meer te ontlasten. Ik heb daar nog wel uren voor. Vooral, omdat het tegenwoordig zo goed met mij gaat en ik een zeer gebalanceerd leven heb. Door mij de spin te laten zien werd het voor mij duidelijk dat het voor haar nodig is dat ik meer oppak. Eerst dacht ze erover na om een dag minder te gaan werken, maar dat is voor haar niet de oplossing. We willen namelijk uiteindelijk groter wonen. Dat wordt lastig met minder inkomen. Daarbij en dat is nog veel belangrijker vindt ze dat haar ritme nu fijn is de vier dagen dat ze werkt.

Melvin meer taken geven?
Met andere woorden de oplossing ligt dus ergens anders. En voor een groot deel wel te verstaan bij mij. Ik neem vanaf aankomende week meer huishoudelijke taken op mij. Vooral veel dagelijkse dingen. Zoals koken en de afwas. Dit was eerst verdeelt, maar nu zal ik het meeste koken en zal ik de gehele afwas elke dag alleen doen. Ik deed al de zwaardere taken zoals stofzuigen, dweilen, badkamer, keuken, maar ik zal nu onder andere het stoffen geheel op mij nemen. Alles bij elkaar zal het Natalie zo’n 6 uur per week schelen. Deze 6 uur voeg ik aan mijn takenlijst toe. Daarvoor heb ik nu een wat strakker schema gemaakt. Dat wil ik nu, om het overzichtelijk te houden. Het enige dat Natalie nog in huis gaat doen zijn de caviahokken en de was. Al help ik haar natuurlijk met het beuren vanwege haar fibromyalgie.

Ik gaf altijd al aan dat ik wel meer wil doen en kan doen, maar ik wil wel dat Natalie dat met mij overlegt. Ze wist niet goed hoe ze het moest brengen en ze voelde zich bezwaard om meer op mijn schouders te leggen. Vooral, omdat het in haar hoofd oneerlijk leek dat ik thuis zoveel taken zou krijgen. Doordat zij de spin heeft gemaakt en dat aan mij kon laten zien, werd het voor mij helder. Ik ben er toen voor gaan zitten en heb haar laten zien dat zij veel meer (verplichte) uren maakt dan mij in de week. Haar werk alleen is al 32 uur. Daar kom ik niet aan. Zelfs niet als ik al mijn taken optel. Toen ik dit voor haar visueel maakte op een papiertje voelde ze zich minder bezwaard om de taken anders te verdelen. Zij blij, ik blij.

Uren visueel gemaakt terwijl ik er met haar over sprak. de 32 uur zijn bijvoorbeeld haar werk.

Communicatie is de sleutel
Toch gaat dit blog niet alleen over de verdeelde uren. Het gaat over communiceren met elkaar om zo verandering tot stand te brengen. Ik vroeg om meer duidelijkheid en Natalie kon mij dat op deze manier geven. Daarbij hielp ik haar door onze uren visueel te maken en zo haar zorgen weg te nemen.      

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Gelink
4 maanden geleden

Een interessant blog vooral om dat jullie samen overleggen voor een betere en mooie oplossing voor allebei