Omgang binnen een groep

Gepubliceerd op 24 december 2023 om 15:18

Zodra je het hebt over iets doen in een groep voel ik direct een soort spanning. Het maakt niet uit of dat gesprekken of andere activiteiten zijn. Het is voor mij niet makkelijk om mij op mijn gemak te voelen binnen een groep.

Voor de leeuwen
Ik moet een hele goede reden hebben om aan iets mee te doen in een groep. Wat ik ervaren heb is dat de nadelen van het zijn in een groep vaak (nog) niet opwegen tegen de voordelen. Vooral de eerste keer is extreem lastig. Ik voel mij erg nerveus. Dit heb ik altijd bij nieuwe dingen, maar zodra je het woord groep eraan toevoegt is het erger. Er zijn namelijk allerlei mensen die ik niet ken en waar ik mij aan moet voorstellen en die zich aan mij voorstellen. Als het al zo gaat, want soms is het een totale chaos en zit er geen enkel systeem in. Je hebt geen idee wie begeleider/organisator of deelnemer is. Het voelt vaak echt alsof je voor de leeuwen wordt gegooid en je het maar lekker zelf uit moet zoeken.

Parkeerstress
Dat ervaar ik dan ook nog nadat ik net een autorit heb gehad en ergens heb moeten parkeren waar ik nog nooit geparkeerd heb. Natuurlijk zoek ik dit van tevoren uit, maar ik merk dat ik er toch overprikkeld van raak en dat mijn hoofd al aardig vol begint te raken. Voeg daar dan zo’n groepssetting aan toe en het is klaar. Mijn hoofd moet even bijkomen, maar krijgt geen tijd om bij te komen, omdat ik een gebouw binnen loop waar ik nog nooit geweest ben. Nog meer prikkels dus. Dan loop ietwat onzeker verder en ga zitten bij de rest van de mensen. Ze zeggen mij niks en ik zeg niks. Deels logisch, want iedereen moet bijkomen van al die indrukken.

Een houvast
Dit is alleen zo’n gemiste kans voor de begeleiding/organisatoren. Ik zou namelijk even opgevangen willen worden, zodat mijn gedachten weg kunnen bij alle omgevingsprikkels. Even iemand die zich kort voorstelt en mij laat weten dat ik bij diegene kan komen als ik vragen heb of ergens mee zit. Ik weet dat natuurlijk wel, maar op dat moment is mijn hoofd complete chaos. Dan heb ik even iets nodig waar ik aan vast kan houden. (Niet letterlijk.) Een aanspreekpunt, vast gezicht en een naamplaatje zou ook handig zijn. Dit zijn zulke simpele dingen, maar vrijwel nooit of zeer gebrekkig aanwezig.

Doordat dit soort dingen niet of niet goed zijn geregeld kom ik van chaos in chaos wat resulteert in een vol hoofd. Door dit volle hoofd ben ik niet meer in staat om geheel helder te denken. Wat er weer voor zorgt dat ik moeilijker uit mijn woorden kom. Doordat ik moeilijker uit mijn woorden kom terwijl de groep naar mij kijkt, word ik nog zenuwachtiger en onzeker. Wat er vaak weer in resulteert dat ik na het voorstellen weinig tot niks meer zeg. Het zorgt er ook voor dat ik na deze nare ervaring het liefst niet meer terug kom.

Geef mij genoeg informatie
Dus alle duidelijkheid die je mij kan geven voordat de volgende ‘taak’ eraan komt zal door mij zeer gewaardeerd worden. Ik zal een voorbeeld geven. Ik wil naar een autisme café. Ik weet waar het is en ik weet dat ik met de auto ga. Wat ik dan belangrijk vind om te weten is waar ik kan parkeren. Het zou fijn zijn als dat wordt aangegeven op de website of in een mail. Dan kan ik het namelijk opzoeken en visueel maken voor mijzelf. Dit geeft minder prikkels, omdat er al meer duidelijk is. De begeleiders/organisatoren of hoe je ze ook wilt noemen zijn de vastigheid van het autisme café. Dat zijn namelijk de mensen die er altijd zullen zijn. Het zou fijn zijn als er foto’s en eventueel een stukje tekst over de persoon op de website zouden staan. Dan heb ik al een beetje een beeld van de persoon/personen. Nog beter zou zijn dat ik al een keer individueel met ze gesproken heb. Hoe meer praktische zaken duidelijk zijn, hoe beter ik mij zal voelen. Doordat ik mij beter voel, kan ik ook beter deelnemen aan gesprekken en activiteiten. Het wil niet altijd zeggen dat ik alle informatie nodig heb, maar het is fijn dat het er is. Ik kan dan zelf wel bepalen wat ik nodig heb en wat niet.

De kat uit de boom kijken
Dan wil ik nog even een punt aandragen. Elk persoon verschilt dus ook elk persoon met autisme. De één zal wat rustiger zijn als de ander, maar ik zie wel vaak een bepaald patroon in groepen. De meesten kijken echt de kat uit de boom. Terwijl je aan een groep deelneemt om wat van elkaar te leren of om een gezellige tijd te hebben met elkaar. Om zo’n groep te laten slagen heb je mensen nodig die durven te praten over hun eigen problemen en dingen waar ze mee worstelen. Mensen die het initiatief nemen en aanzetten tot het gesprek, spel of een andere activiteit. Zet je allemaal mensen bij elkaar die de kat uit de boom kijken dan blijft de kat voor altijd in die boom.


Ik zelf ben ook rustig en kijk dan ook vaak de kat uit de boom, maar ik ben mij er tegelijkertijd heel erg van bewust dat ik een hoop ervaring heb die ik wil delen. Ik probeer mijzelf te leren om het verbaal net zo goed over te kunnen brengen als hier op papier. Ik wil namelijk de persoon zijn die meer het initiatief neemt en de ander laat zien dat die vrij is om te praten over zijn/haar problemen, leven en andere onderwerpen. Ik wil laten zien dat je er niet alleen voor staat in deze vaak complexe en autisme onvriendelijke wereld. Dat je bij mij kan ontladen, maar ook weer kan opladen.

Gelijkwaardig
Een groep werkt alleen als er één voor allemaal is en allemaal voor één. De groep is namelijk zo sterk, veilig en fijn als de lastigste schakel. Wanneer ik in een groep ben waar ik iedereen vertrouw, kan ik over alles praten. Geen onderwerp is mij te gek. Ik ben geheel mijzelf. Maar zodra er 1 persoon is die mijn vertrouwen heeft geschaad, zal ik niet in die groep kunnen functioneren. Dat fundamentele feit maakt het gigantisch lastig om in een groep te kunnen zijn en blijven. Laat staan mij erop mijn gemak te voelen.
Wanneer ik bij elk individu van de groep vertrouwen voel, zal ik pas echt geheel open kunnen zijn.

Mijn doel
Dit is echt een stuk waar ik aan wil werken het komende jaar. Het spreken voor, met en in een groep, zodat ik mijn ervaring goed over kan brengen of ik mij nu helemaal op mijn gemak voel of niet. 
   

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
5 maanden geleden

Prachtig omschreven wat je nodig hebt, om in een groep wat makkelijker te kunnen functioneren!!!!