Vergissingen in communicatie

Gepubliceerd op 29 oktober 2023 om 13:51

Er gaan weleens dingen mis via tekst. Iemand begrijpt niet wat er met een berichtje bedoelt wordt en reageert er dan wat fel op. Hierdoor reageer ik ook fel terug en zo heb je door een misverstand al snel bonje te pakken.

Een afspraak niet nakomen
Zo had ik deze week zo’n misverstand via een appje. Iemand dacht dat ik uit een afspraak wou stappen die we gezamenlijk hadden gemaakt. Nou dan ken je mij slecht, want ik doe dat niet. Belofte maakt schuld en ik wil die belofte nakomen. Het was mij alleen niet duidelijk wat nou precies de bedoeling was. Waarop de ander wat raar reageerde.


Ik stelde gewoon een paar simpele vragen en toen begon de ellende. Ik moest het maar laten. Diegene dacht dat die zich in mij vergist had en ik het niet meer wou. Dit is helemaal niet waar. Ik wil nog wel een stukje schrijven voor diegene, maar waar het stukje over moest gaan wist ik niet meer. Vanwege de andere dingen die er in mijn leven spelen, had ik nog geen tijd gehad om aan het stukje te beginnen. We hadden geen datum afgesproken wanneer het af moest zijn. Ik moest er maar aan beginnen wanneer ik tijd had. Die tijd was deze week. Vandaar dat ik nog even om opheldering vroeg.

De beste intenties
Ik vond het jammer en pijnlijk dat er zo gereageerd werd. Ik reageerde daarna ook wat feller terug, maar nog altijd met de intentie om het stuk te schrijven. Waarna de ander wel door had dat mijn intenties goed waren en ik gewoon een paar simpele vragen stelde. Er werden over en weer excuses gemaakt en ik heb het stuk gewoon geschreven.

Een misverstand
Dit ontstond dus eigenlijk allemaal door een misverstand via app. Tekst kan je namelijk veel makkelijker anders interpreteren dan wanneer je met elkaar praat. Zo was dat hier ook het geval. Ik werd verkeerd begrepen, waardoor de ander er teleurgesteld en uit emotie op reageert. Op dat moment was ik heel erg kwaad, want ik vond dat ik die reactie niet verdient had. Ik verdedigde mijzelf door mijn intenties nog duidelijker te maken en te zeggen dat ik die reactie niet had verdient. Daarna kreeg ik het antwoord waar ik al vanaf mijn eerste vragen op uit was. Ik ben blij dat er excuses zijn gemaakt en ik zal het na dit blog laten rusten. Dit was nooit gebeurd als we elkaar gewoon gesproken hadden. Zo ken ik diegene ook helemaal niet. Normaal altijd vriendelijk en behulpzaam.   

Weer wat geleerd
Het was voor mij wel weer een mooie les. Ik kreeg gelijk meer inzicht in mijn eigen zelfvertrouwen. Door mijn reactie en de verdere afhandeling van dit vervelende voorval, kan ik zien dat mijn zelfvertrouwen enorm is gegroeid. Waar ik in het vrij recente verleden nog dichtgeklapt zou zijn, kwam ik nu voor mijzelf op. Ik was zelfs sterk genoeg om het uit te praten en te doen wat ik beloofd had. Het schrijven van een mooie tekst vanuit mijn eigen ervaring en gevoel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.