Mijn gedrag

Gepubliceerd op 27 augustus 2023 om 12:50

Er zijn grote verschillen in de manier waarop ik mij gedraag tijdens verjaardagen, feestjes en andere groepsactiviteiten. Maar wat maakt het dat ik mij soms anders gedraag? Daar vertel ik vandaag meer over.

Invloed van een ander
Het is van groot belang hoe goed ik de mensen ken. Vertrouw ik ze volledig? Heb ik nare ervaringen gehad met ze of juist hele fijne ervaringen? Het kan zelfs zo zijn dat een bepaald aanwezig persoon mij minder mijzelf laat zijn. Alleen al door zijn aanwezigheid. Dit komt, doordat die persoon zich in het verleden vervelend heeft uitgelaten naar mij toe.

Ik kom het feestje wel door als die persoon er ook is, maar mijn beleving van het feestje is gewoon fijner zonder diegene. Ik merk echt een aanzienlijk verschil bij mij eigen gevoel en gedachten over het feestje zonder diegene. Ik weet niet of anderen verschil bij mij merken, maar ik merk het wel en dat is voor mij natuurlijk belangrijk.

Toch wil ik wel gezegd hebben dat het niet van die persoon afhangt of ik wel of niet op een feestje kom. Die keuze is geheel aan mijzelf. Ik zeg hier alleen mee dat het wel invloed op mij heeft tijdens het feest.

Vertrouwen
Wanneer ik mensen om mij heen heb die ik helemaal vertrouw ben ik pas echt mijzelf.

Dat vertrouwen geld dan voor alle personen in de groep. Is er iemand bij waar dit gevoel anders bij is, dan gedraag ik mij ook anders. Of in ieder gevel denk, beleef en voel ik het anders. Of het ook echt zichtbaar aan mij is zal per situatie verschillen.

Zoals je ziet pas ik mij dus aan. Dit deed ik vroeger alleen maar. Het is een soort overlevingsmechanisme dat er is ingeslopen. Zo hield ik iedereen tevreden. Behalve mijzelf natuurlijk. Tegenwoordig is dit gelukkig wat meer in balans. Ik gebruik het nog in situaties waar er iemand is die ik niet mag of waar er veel onzekerheden zijn, maar ik gooi het volledig uit het raam als ik mij goed voel bij de mensen om mij heen.

Meerdere versies
Ik moet er wel bij zeggen dat ik meerdere versies van mijzelf heb waar ik mij goed bij voel. Of dit met aanpassen te maken heeft weet ik niet. Misschien voor een deel wel, maar als ik mij er goed bij voel is het prima. Helaas is er ook een versie die ik niet zo leuk vind.

Kalme Melvin
Er is een versie van mijzelf waarin ik heel rustig ben. Ik laat het allemaal op mij af komen en ik zie het wel. Stel je mij een vraag dan geef ik antwoord. Heb ik jou wat terug te vragen dan doe ik dat ook. Verder luister ik naar wat iedereen te vertellen heeft en waar ik dat nodig vind meng ik mij in het gesprek. Vaak zegt deze versie van mijzelf niet zo veel, want het is niet nodig. Hij is rustig en overziet het geheel. Hij weet wat wel en wat niet te doen.

Drukke/Humoristische Melvin
In een geheel andere versie van mijzelf ben ik veel drukker. Deze komt alleen tevoorschijn wanneer ik mij helemaal op mijn gemak voel bij mijn omgeving en de mensen om mij heen. Ik maak grapjes en loop met de anderen te dollen. Er is echt een klein gezelschap die deze versie van mijzelf te zien krijgen. Deze versie is een echte uitlaatklep voor mij.

Onzekere Melvin
Dan is er nog de versie waarin ik mij heel onprettig voel. Deze versie vind alles wat nieuw is spannend en eng. Hij gaat dat het liefst uit de weg. Hij verzint van alles wat er mis kan gaan zonder dat het ook maar ergens op gebaseerd is. Deze versie van mijzelf vind ik echt een grote eikel. Hij verpest namelijk heel veel mooie, belangrijke en fijne ervaringen in het leven.

Ik voer regelmatig een strijd met deze versie van mijzelf. Ik denk dat dit ook nooit zal veranderen. Het enige verschil is dat kalme Melvin tegenwoordig wat vaker van hem wint.

Alle factoren
De Invloed van een ander, het vertrouwen dat ik heb met anderen, het vertrouwen in mijzelf en de versie van mijzelf die ik daardoor ben zijn allemaal belangrijk in de omgang. Denk ik hier bij elke situatie actief over na? Nee, maar ik voel wel welke Melvin er aanwezig is.

Tevreden
Ik ben heel tevreden over de persoon die ik ben geworden in de loop der jaren. Er zijn natuurlijk nog verbeter punten, maar hier werk ik aan, zodat die onzekerheid steeds minder wordt en ik op een dag tegen mijzelf kan zeggen “hier heb je het allemaal voor gedaan.”

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
9 maanden geleden

Mooi omschreven!!!

Marianne
9 maanden geleden

Een vervelend persoon is voor iedereen een stoorzender. waarschijnlijk let jij er iets meer op dan anderen maar ik begrijp goed wat je bedoeld en duidelijk verteld. lees jouw verhaal steeds vol interesse. groetjes Marianne