Tijd

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 13:27

Ik vond het weleens tijd dat ik een blog over tijd schrijf. Tijd is een belangrijk onderdeel van iedereens leven. Niet iedereen heeft evenveel en het is dus erg belangrijk dat je goed omgaat met tijd. Doe je dat niet dan zal het je heel veel tijd kosten.

Te laat komen
Ik vind het uitermate vervelend wanneer ik te laat kom. Ik schiet dan gelijk in de stress en door die stress kan ik zelfs fysieke klachten krijgen. Ik ben in mijn leven slechts twee keer te laat gekomen. De eerste keer als jochie van een jaar of 10 en de tweede keer zal een jaar of 9 geleden zijn geweest.


De eerste keer kwam ik later thuis dan de tijd die ik had afgesproken met mijn ouders. Ik was zo verdrietig en nam het mijzelf zo kwalijk dat mijn ouders me geen straf gaven. Ik had mijzelf al genoeg gestraft. De tweede keer toen was ik een afspraak met mijn zus totaal vergeten. Ik zou haar ophalen na zangles en heb dat toen nergens genoteerd. Ineens belde ze op waar ik bleef. Ik schoot gelijk weer in de stress. “Ja, euh….sorry. Ik kom er meteen aan!” stamelde ik. Ik was een portie kwaad op mijzelf. Ik was zo kwaad dat ik de herinnering nog precies terug kan halen.

Er anders naar kijken
Wanneer een ander bij mij te laat kwam ergerde ik mij daar gruwelijk aan. Half 8 is half 8 en niet 10 over half 8. Tegenwoordig ga ik daar toch echt beter mee om. Er zijn namelijk momenten dat je er niks aan kan doen dat je te laat komt of dat een ander te laat komt bij jou. Daarnaast heb je ook helemaal geen invloed op de ander dus kan je dat beter loslaten. Ik doe nog steeds mijn best om op tijd te komen en ik vind het nog steeds fijn als anderen op tijd zijn, maar ik stress er niet meer om. Er zijn belangrijkere zaken in het leven.

Ik gebruik nu ook veel beter de middelen die er zijn om dingen niet meer te vergeten. Agenda in mijn telefoon met een melder voor afspraken. Mijn wekker om op tijd uit bed te komen of om aan bepaalde dingen te denken. Zo blijft het niet allemaal in mijn hoofd en denk ik er toch aan, zodat dat soort dingen als met mijn zus niet meer gebeuren. Ik weet ook dat er soms in het leven dingen gebeuren waar ik geen invloed op heb en die er wel voor zorgen dat ik te laat kom of dat anderen te laat bij mij komen.

Tijd anders gebruiken
Ik gebruik de tijd ook heel anders nu, op wat momenten deel ik hem veel strakker in. Met bijvoorbeeld een agenda zoals ik eerder al zei. Op andere momenten laat ik het wat meer los. Ik spreek bijvoorbeeld met familie af vanaf 8 uur ben je welkom. Dan kunnen ze ook om half 9 of 9 uur nog komen zonder dat ik daar moeite mee heb. Ik ga zo een stuk fijner om met tijd.


Plannen
In het verleden dachten mijn familie en ik zelf trouwens ook, dat ik het niet leuk vond om dingen te ondernemen. Dit klopt helemaal niet. Ik vind het juist hartstikke leuk om op pad te gaan zolang mijn tijd goed is ingedeeld en de randzaken zijn geregeld.

Wat ik van tevoren doe is goede afspraken maken met diegene waar ik mee op pad ga. Ik zorg ervoor dat een ander rijd, zodat ik energie heb voor dat wat we gaan doen. Zo kan ik mijn tijd gebruiken voor de dingen die belangrijk zijn en voor de mooie mensen om mij heen.

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
10 maanden geleden

Prachting en herkenbaar!!!