Dagje Hunebedcentrum

Gepubliceerd op 16 juli 2023 om 13:24

Gisteren ben ik met mijn vader en zusje een dagje naar het Hunebedcentrum geweest. We hebben van alles geleerd. Onder andere waar veel van die grote keien vandaan komen en wat voor een dieren er leefden gedurende de ijstijd.

De heenweg
Ik had mij goed voorbereid door een koeltas klaar te zetten waar al ons drinken en eten in kon. Om half 10 kwamen Papf en Niensje mij ophalen en vertrokken we richting Borger. Normaal gesproken als wij met zijn drieën zijn wordt er flink met elkaar gegrapt. Vandaag was dit alleen anders. Ik had een zeer serieus gesprek met Niensje. Dat was zo’n fijn en goed gesprek dat Papf er een beetje emotioneel van werd.

Aankomst bij het Hunebedcentrum
Eenmaal aangekomen bij het Hunebedcentrum moest Niensje (hoe kan het ook anders) eerst naar het toilet. Ik kon het niet laten om een opmerking te maken tegen Papf. Ik zei “ Wel knap dat ze in die tijd al zo’n modern toilet konden bouwen.” Waardoor Papf enorm in de lach schoot. Ja, na dat serieuze gesprek in de auto was het tijd voor een lolletje.

Het centrum ontdekken
Toen we de kaartjes hadden gekocht en binnen kwamen in een grote ruimte waar van alles te zien was, kreeg ik een klap. Nee, niet letterlijk. Het was erg druk. Veel schreeuwende ouders en jengelende kinderen. We konden niet alle bordjes lezen. Iets dat ik wel graag doe om al die informatie op te zuigen. Dit zat mij dwars en mijn hoofd werd er wat vol van. Na het meeste wel gezien te hebben was het zo’n beetje half 1 en besloten we te lunchen in het restaurant dat bij het museum inzit. Ik was wel toe aan een lekkere cappuccino met een kwarktaartje en een broodje gezond om de mond mee af te vegen.

Een kijkje terug in de tijd
Na de lunch zijn we naar buiten gegaan. Hier werden we meegenomen door de tijd. Er kwamen allerlei oude ambachten voorbij. Ik vond de oude (nagebouwde) boerderijtjes erg mooi om te zien. Zo kreeg ik echt een goede kijk op hoe er toen voor een deel geleefd werd. Verderop stonden wat klankstenen en ik kon het natuurlijk niet laten. Ik moest er even mee spelen. Op mijn Facebook pagina kan je het filmpje van mij bekijken en beluisteren.

Een saaie vertoning!
Na deze korte voorstelling zijn we buiten de poorten van het Hunebedcentrum gegaan. Om in een bijgebouw wat te leren over de Saale ijstijd. Ook wel volgens de mensen daar, Saaie ijstijd genoemd. Al ga ik ervan uit dat dit gewoon een schrijffoutje moet zijn geweest. Wist je dat het pak ijs wat er toen lag wel 10 martinitorens dik was? Er leefden ook nog allerlei dieren die nu uitgestorven zijn. Waaronder de Mammoet. Al zie ik als ik naar Papf kijk toch echt nog wel wat ver gelijkenissen. De Papfmoet loopt ook nog gewoon op deze aarde rond.

Het grootste hunebed van Nederland
Zoals gewoonlijk dwaal ik weer af.  Laten we het eens even over het grootste hunebed van Nederland gaan hebben. De D27 is met zijn 22,6 meter een imposante verschijning. Wist je dat er in hunebedden doden werden begraven en allerlei rituelen werden uitgevoerd?

Niensje had moeite om de hele constructie op de foto de krijgen, maar het is haar toch goed gelukt. Ik wil haar dan ook bedanken voor de mooie foto’s bij mijn blog. Het was een hele leuke dag en ik hoop dat we nog veel meer van deze dagen gaan beleven!   

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
10 maanden geleden

Mooi verhaal Melvin!!!