Boos

Gepubliceerd op 12 maart 2023 om 13:47

Emoties ik heb ze, voel ze en spreek ze niet altijd meteen uit.

In elke vezel
Mensen met autisme snappen toch helemaal niks van emoties en gevoelens? Dat heb je mooi mis. Ik weet wel degelijk wanneer ik boos, bang, blij of bedroefd ben. Ik voel het in elke vezel van mijn lijf. De manier waarop ik mijn emoties uit, is wat ik lastig vind. Hoe sterk uit ik de emotie die ik voel? Hoelang en hoe uit ik deze emotie?

Emotieloos
Laat ik beginnen bij een stuk groepstherapie, die ik heel wat jaren geleden gevolgd heb. Ik zal het moment nooit vergeten. Deze therapeut dacht dat ik geen emotie kon tonen. Hij zei ‘Melvin, volgens mij kan jij helemaal niet boos worden.’ Daarop antwoordde ik ‘nee, ik kan heel goed boos worden wanneer dat nodig is, maar niet zo ineens zonder aanleiding.


Boos
Even was het stil en keek hij mij aan. Vervolgens besloot hij de veters van mijn schoenen los te maken om mij uit te lokken. Ik bleef kalm, strikte mijn veters en vroeg hem vriendelijk dat niet te doen. Dat ging nog een paar keer zo door, totdat ik er genoeg van had en enorm tegen hem uitviel. Ik vloekte en tierde dat hij er nu echt mee op moest houden. Bedeesd keek hij mij aan en zei ‘o, je kunt toch wel boos worden.’ Ik had nog het fatsoen om te antwoorden ook ‘ja, dat zei ik toch. Deze oefening slaat nergens op.’

Flapdrol
Daar heb ik het toen maar bij gelaten. Ik wil geen lelijke woorden gebruiken, maar er lopen dus ook van dit soort flapdrollen rond in onze gezondheidszorg. De manier waarop hij dat deed, getuigt van weinig respect. Wat is de les die hij mij hier wil leren? Wat is de les die hij de rest van de groep wil leren? Ik zie hem niet, begrijp hem niet en volgens mij is die les er ook helemaal niet. Hij geloofde gewoon niet dat ik boos kon worden en wou zijn gelijk halen.

Zelfkennis
Ik geef in mijn verhaal al antwoord op mijn eigen vragen. Hoe sterk uit ik de emotie die ik voel? Zo sterk als nodig is binnen de situatie. Hoelang en hoe uit ik deze emotie? In het geval van deze boosheid. Kort, duidelijk en helder. Blijkbaar begreep ik mijn emoties beter dan de therapeut die mij ermee moest helpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.