Mijn leven, mijn gedachten, mijn kracht

Gepubliceerd op 22 februari 2023 om 15:58

De angsten die ik heb en de gebeurtenissen die ik meemaak hebben mij jarenlang gevormd tot een persoon die ik eigenlijk niet ben en wil zijn. Ik kon niet langer stil zitten en mijzelf ten onder zien gaan!

Aannames
Ik had een enorme angst voor wat er zich buiten mijn 4 muren afspeelde. Er ging van alles door mijn hoofd: Als er maar niks vervelends gebeurt. Hoe zou dat gesprek gaan waar ik zo heen MOET? Doe ik de dingen wel goed? Dit wil ik eigenlijk niet. Om maar een paar dingen te noemen van de tientallen die door mijn hoofd gingen.

Slecht zelfbeeld
Deze vragen zijn negatief geformuleerd en ik nam ze aan als waarheid. Zonder ze ooit in twijfel te trekken. De meeste ervaringen in mijn leven waren negatief, dus waarom zou de volgende beter zijn? Nou klopt het natuurlijk dat ik veel negatieve ervaringen heb gehad, maar door mijn manier van denken gooide ik mijzelf in een nog dieper dal. Dit moest ik aanpakken en veranderen.

Het gevecht aangaan
Ik moest mijzelf ondervragen en kritisch naar mijzelf gaan kijken. Klopt het wel wat ik denk? Waar baseer ik die gedachte op? Is het wel zo eng als ik het laat lijken? Bijna altijd klopte mijn eerste negatieve gedachte totaal niet en was het nergens op gebaseerd. Door beter met mijzelf te leren communiceren kom ik verder. Ik weet wat ik wil, voel en waar ik het allemaal voor doe.

 

Een helpende hand
In het begin was het niet makkelijk, want negatieve gedachten zijn sterk en proberen zelfs de meest positieve persoon onderuit te halen. Anders naar mijn gedachten kijken en ze onder de loep nemen heeft mij enorm geholpen. Een aantal helpende dingen die ik doe zijn:

 

  • Ik gebruik het woord ‘moet’ bijna niet meer. Ik mag , ga en wil zijn veel prettiger.
  • Ik kijk naar nieuwe dingen als een uitdaging en een puzzel waar ik de oplossing voor zou kunnen zijn.
  • Ik maak mij minder druk om dingen waar ik geen invloed op heb en dingen die al gebeurt zijn.
  • Wanneer ik een fout maak blijf ik niet hangen in de stress en angst van de gebeurtenis zelf. Ik steek al mijn energie in het zoeken naar een oplossing.
  • Ik communiceer duidelijk over mijn valkuilen en ben niet bang voor de reactie van de ander. Als ik open en eerlijk ben dan zijn anderen dat ook sneller naar mij.


Durf jezelf te zijn
Het belangrijkste van alles is dat je bezig gaat met je angsten en dat je erover praat. Ga ze aan en beoordeel ze niet tot je ze goed hebt onderzocht en ondervraagt. Durf jezelf te zijn en laat niemand je tegen houden. Jou dromen, gevoelens en leven zijn belangrijk. Laat niemand je vertellen dat het niet zo is. Jij bent de belangrijkste persoon in jou leven en jij bepaalt hoe deze reis zal gaan.

Reactie plaatsen

Reacties

Femke
een jaar geleden

Mooi geschreven weer!!

Henk
een jaar geleden

Schitterend verhaal !!!

Marianne
een jaar geleden

en met elke stap een beetje sterker
hopelijk een voorbeeld voor anderen
Ga zo door met je verhaal te vertellen en daarmee anderen te helpen die hier ook mee worstelen

Gea
een jaar geleden

Voor mij ook heel herkenbaar blijven hangen in angst en stress als er iets fout(minder goed) gaat. Deze levensles neem ik mee Melvin: energie steken in het oplossen ervan. Dank je!