Wereld Autisme dag 2024

Gepubliceerd op 2 april 2024 om 09:54

Vandaag is het Wereld Autisme dag. Een dag waarop er meer aandacht aan mensen met autisme en hun omgeving wordt geschonken. Voor mij is het elke dag autisme dag. Ik heb er elke dag mee te maken en ik moet er constant rekening mee houden. Toch zie ik zo’n dag als vandaag wel als iets positiefs. Ik vind het belangrijk dat er aandacht aan autisme wordt geschonken!

Een speciale dag
Vandaag is een dag waarop je net wat meer over autisme hoort, leest en ziet. Er worden deze week ook allerlei activiteiten omtrent autisme georganiseerd. Het is mooi dat er elk jaar zo’n dag/week is, zodat er aandacht naar uit blijft gaan. Ik probeer er zelf op mijn manier het hele jaar door aandacht aan te geven. In die missie begin ik steeds meer te slagen. Dit maakt mij een gelukkig man. Als ik bij kan dragen aan het verzachten van de worsteling van een ander dan doe ik dat graag. Het is in mijn ogen fijn dat er zo’n Wereld Autisme Dag is.


De juiste balans
Het thema van de autisme week is: “De Kunst van het Evenwicht” te vinden op de website van de NVA. Ik vind dit een mooi thema, want het draait allemaal om de juiste balans vinden in alles wat je doet. Een kleine verandering kan namelijk hele grote gevolgen hebben. Daarom probeer ik mijn basis, fundering, startpunt of hoe je het ook wilt noemen sterk te houden. Vanuit die basis kan ik namelijk stapjes nemen in allerlei richtingen. Als een stap mij niet bevalt, kan ik teruggaan naar mijn basis om vervolgens een ander stapje te zetten.


Ik heb een hele fijne basis. Ik ben getrouwd, heb een goede band met mijn familie, een woning en een fijn ritme door mijn blog. Hier heb ik heel hard voor moeten werken. Ik heb mijzelf jarenlang getraind om met veel om te kunnen gaan. Als er iets misgaat, kijk ik wat er de volgende keer beter kan en hier ga ik ook over in gesprek. Daardoor kan ik wat ik nu allemaal doe.

Wat meer
Ik geloof dat ik het best goed voor elkaar heb en dat ik trots mag zijn op dat wat ik tot nu toe heb bereikt, maar toch wil ik meer. Die honger naar meer is een grote kwaliteit, maar ook een enorme valkuil. Toch had ik zonder die honger veel minder ondernomen en was ik veel meer uit de weg gegaan. De wereld kan namelijk best eng, hard, gemeen en egoïstisch zijn. Het is voor iemand zonder autisme al lastig zich hiertegen te wapenen. Heb je wel autisme dan is dit nog moeilijker.

Kom maar eens voor jezelf op! Zeg er maar eens wat van! Geef je mening maar eens even! De angst om afgebrand te worden is groot. Alleen, omdat je anders naar de wereld kijkt. Alleen, omdat je informatie anders verwerkt. Alleen, omdat je prikkelgevoelig bent. Het vergt zoveel moed om dan toch je mening te geven en voor jezelf op te komen. Ik ben heel erg naar beneden gehaald. Vooral in mijn tienerjaren.

Gepest en vernederd. Ongezien en ongehoord. Jaren lang in stilte werd mijn ziel vermoord.

Ja, zo kan ik dit het beste omschrijven. Het gebeurde en ik had niemand om mee te praten. Niet op school. Niet thuis. Maar al had ik iemand om mee te praten. De woorden had ik niet. Ik wist dat het pesten mij pijn deed. Ik wist dat ik het niet zo wou. Maar hoe zeg je dat en tegen wie? Soms melde ik mij weken ziek. Gewoon, zodat ik even niet gepest werd.

Mijn zoektocht is eigenlijk een zoektocht naar woorden. De juiste woorden voor de juiste momenten. Woorden die mijn situatie beter hadden gemaakt. Die woorden heb ik hard nodig om wel voor mijzelf op te komen wanneer er iets gebeurt of als ik het ergens niet mee eens ben. Wat van die woorden vinden, hebben mij gebracht tot waar ik nu ben. Je zou kunnen zeggen dat het pesten mij sterker heeft gemaakt. Dat daar de sleutel ligt tot mijn groei. Misschien is dat ook wel zo. Het was de start van mijn zoektocht en ik heb over al die jaren veel woorden gevonden. Ik ben alleen nog lang niet klaar met zoeken, want zoals altijd wil ik meer.  

Woorden, gezegd of geschreven, geven mij de kracht om sterker te staan in het leven.

Geef niet op en zoek jouw basis. Zoek iets dat jou houvast geeft van waaruit jij kan groeien. Kijk naar jezelf en vraag je af wat jij kan doen aan jouw situatie. Probeer zelf te groeien dan groeit jouw wereld met je mee.

Fijne Wereld Autisme Dag allemaal!

Reactie plaatsen

Reacties

Anita Gelink
2 maanden geleden

Een mooi blog, je bent van heel ver gekomen en wat je nu bereikt hebt in al die jaren geweldig. Ik heb zo'n grote bewondering voor jou, hoe je bent en wat jij doet. Zo trots op jou

Henk
2 maanden geleden

Mooi geschreven trots op jou!!!!