Rondleiding Natuurpark Kronenkamp

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 11:54

Afgelopen maandag ben ik samen met mijn vader naar Natuurpark Kronenkamp geweest. Er werd hier een rondleiding gegeven en vertelt over de voormalige rioolwaterzuivering.

Originele foto door Natuurpark Kronenkamp

De Dorpskamer
In het natuurpark zit ook de Dorpskamer van Neede. Hier kun je gezellig binnen wandelen voor een kopje koffie en een praatje. Ze organiseren daar leuke dingen om te doen. Aangezien ik meestal alle flyers maak voor dit soort activiteiten, weet ik wat er speelt. Vandaar dat ik ook gelijk wist van deze rondleiding. Ik heb mijn vader gevraagd om mee te gaan. Hij was hier wel voor te porren, want hij vindt dit soort dingen erg interessant. Het is toch een stukje geschiedenis van het dorp waar je in woont.


De rondleiding
Deze leuke en leerzame rondleiding werd gegeven door Jan Lansink van Natuurpark Kronenkamp. We begonnen voor het Filter, dat is het gebouw waar de Dorpskamer bij in zit.

We kregen een hele uitleg over hoe de zuivering van het water in zijn werk ging.

Eerst werden er heel grof vuil uit het water gevist door een machine met hele grove tanden. Je moet je dan dingen voorstellen zoals onderbroeken. Het water werd dan doorgepompt naar een plek waar het zand er werd uitgehaald. Daarna werd het water doorgepompt naar een voorbezinktank waar het schone water naar boven komt en het vuil (slib) op de bodem achterblijft. Vervolgens ging het water naar een groot bassin met allemaal grind, waar het op een zeer natuurlijke wijze verder gezuiverd werd.

Als dit allemaal gedaan was dan werd het water getest in een lab. Was het schoon genoeg dan werd het in de nabije sloot gepompt. Wanneer het niet schoon genoeg was werd het naar een nabezinktank gepompt om daarna in de sloot gepompt te worden.

Dit is wat ik ervan heb onthouden zonder aantekeningen te maken. Ik vond het wel heel interessant om over dat hele proces wat te weten te komen. Jan Lansink kon er ook erg goed over vertellen.

Het Filter
Na de rondleiding gingen we terug naar het Filter, waar we een diavoorstelling te zien kregen van rioolwaterzuivering tot Natuurpark Kronenkamp. Wist je dat het Filter vroeger dus ook zo’n bassin was met allemaal grind? Ik vond het erg mooi om het verschil te zien. Nog mooier is het hele park en alle initiatieven die er ontstaan. Het is en word een hele fijne plek om te zijn. Ik raad je dan ook echt aan om eens een kijkje te nemen in het park en binnen in het Filter. Er is daar namelijk ook van alles te lezen over de geschiedenis van Neede.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.