Feestdagen

Gepubliceerd op 9 april 2023 om 11:14

Gezellig met familie bij elkaar dat is waar het deze dagen omdraait, maar het zijn ook dagen van getouwtrek en een hoop stress.

Getouwtrek en een hoop stress
Soms zit iedereen maanden van tevoren aan mij te trekken om bij hun te komen tijdens de feestdagen, terwijl ik er eigenlijk nog helemaal niet over na wil denken. Ik kon mij hier eerder zo druk om maken en het gaf mij zoveel stress dat ik er weken last van had. Zo erg dat ik er lichamelijk ziek van werd. Daar komt nog bij dat ik niemand voor het hoofd wil stoten. In het verleden zette ik alles op alles om het iedereen naar zijn zin te maken. Even bij die langs en gelijk door naar die om dan af te sluiten bij… In de dagen daarna was ik gesloopt en tijdens de dag(en) zelf kon ik er ook niet echt van genieten. Natuurlijk vind ik het leuk om met familie samen te zijn, maar niet bij iedereen in een tijdsbestek van een dag of paar dagen.   


Grenzen stellen
Ik ga wel gezellig wat doen tijdens de feestdagen, maar ik bepaal echt zelf wat en met wie ik dat doe. Neem nu vandaag eerste paasdag. Ik ga gezellig met familie naar Rotterdam. Daar zijn wij de hele dag aan kwijt en ik weet hoeveel energie dit mij gaat kosten. Dus morgen op tweede paasdag blijf ik lekker thuis met de voetjes omhoog. Ik heb echt nee moeten leren zeggen voor dit soort dagen, want ik liep mijzelf voorbij en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Genieten
Nu ik mijzelf duidelijker maak en nee durf te zeggen, ben ik een stuk relaxter tijdens deze dagen. Ik ben nog steeds rustig en vrij stil zo ben ik nou eenmaal, maar ik kan nu wel van deze dagen genieten. Niet met een vol gepropt hoofd waar niks meer in kan, maar met plezier, een open blik en een flinke portie gezelligheid. Dan rest mij nog één ding voor ik het vergeet te zeggen: “vrolijk Pasen allemaal.”

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.