Vrijwillig maar niet vrijblijvend

Gepubliceerd op 22 maart 2023 om 14:09

Wat doen werk en vrijwilligerswerk met mij? Hoe ervaar ik ze en wat werkt wel en wat juist niet?

Mijn werkervaring
Vanwege mijn moeilijke jeugd ben ik laag opgeleid. Ik heb vmbo-kader richting bouw afgerond en ben toen gaan werken en leren als metselaar op BBL niveau 2. Dit liep spaak door pestgedrag en mijn thuissituatie. Later ben ik gaan werken als inpakker bij een logistiek bedrijf. Ik werd er doodongelukkig van. Daar kwam nog bij dat ik geen rust kon pakken voor mijn vaak overvolle hoofd. Geen tijd, energie en ruimte voor ontwikkeling en zelfreflectie. Wel verdiende ik €100 meer dan mijn uitkering in de maand, voor 32 uur per week meer werk. Tel uit je verlies!

Furieus
Het gebeurt nog teveel in onze maatschappij dat iemand met een beperking gezien wordt als iemand die niks kan. Of alleen aan simpel geestdodend werk wordt gezet. Geen uitzicht op ontwikkeling, een beter loon of een betere positie op de arbeidsmarkt. Jij mankeert dit, dus ga maar lekker doosjes vouwen in een fabriekshal. Met andere woorden jij kan niet beter! Ik spuug op dit beleid. Het maakt mij furieus! Ze kijken niet naar mijn individuele kwaliteiten en valkuilen.


Natuurlijk kan ik dat simpele werk, maar ik kan echt zoveel meer. Als ik op de juiste manier en op de juiste plek wordt ingezet. deze hal had teveel visuele prikkels. Ik stond naast een raam waar verkeer langskwam. Er waren rondrijdende heftrucks, rondlopende mensen, bewegende loopbanden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast hoorde ik ook allerlei geluiden in de hal van dezelfde dingen die ik net heb genoemd. Dan zetten we je toch een geluidsdichte koptelefoon op de hele dag? Nee, met zo’n beklemmend ding op mijn hoofd kan ik niet helder denken en de collega waar ik mee werk niet verstaan.

Vrijwilligerswerk  
Ik heb als vrijwilliger in de zorg gewerkt en ben nog werkzaam als vrijwilliger bij Humanitas. Sinds kort zit ik vrijwillig in het bestuur van ’t Haarhoes in Noordijk en (her)schrijf ik allerlei teksten voor dit prachtige dorpshuis. Het werk daagt mij uit, draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling, helpt anderen met hun ontwikkeling, manier van werken en ik kan rust pakken waar nodig. Ik moet communiceren via telefoon, mail en in vergaderingen. Ik maak folders en schrijf teksten voor de website, nieuwsbrief en een blad dat elke paar maanden uitkomt. Ik moet nadenken over hoe ik de informatie aangeleverd krijg en hoe ik kan helpen om die informatie nog beter te krijgen.

Mijn kracht
Dit alles in de eerste twee weken als bestuurslid. Het werd mij de eerste paar dagen echt teveel. Ik kreeg de informatie in een te korte termijn en in delen aangeleverd. Ik kon er niks mee en het was totale chaos in mijn hoofd. Ik stond op het punt om te zeggen dat ik er toch maar niet aan begon. Gelukkig praatte ik er veel over met de voorzitter, secretaris en met familie. Mijn hoofd werd rustiger en ik zag toen in dat ik heel wat kan betekenen voor een stuk rust, uitstraling en overzicht bij ’t Haarhoes en mijzelf. Daar komt nog bij dat ik nu een cursus ‘allround copywriter’ op hbo niveau doe. Tel uit je winst!    

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.