Overprikkeld? vind een betere balans

Gepubliceerd op 22 januari 2023 om 14:57

Slecht slapen, geen zin om op te staan en een vol hoofd door alle gebeurtenissen van de dag. Slechts een paar voorbeelden waar ik, iemand met autisme mee om moet gaan elke dag.

Negatieve spiraal
De wekker staat te razen. Het is 9 uur ’s ochtends en ik druk hem uit. Ik draai mij om en val weer in slaap. Om 12 uur word ik wakker en sta langzaam op. Gedachten schieten door mijn hoofd: Waarom ben ik zo laat naar bed gegaan, Wat is het nut van die wekker en waarvoor kom ik mijn bed nog uit. Die gedachten zijn sterk aanwezig, iedere dag weer opnieuw.

Deze negatieve spiraal waar ik een hele tijd in heb gezeten, kan extreem lastig zijn te doorbreken. Daarnaast heb ik te maken met: een omgeving die van alles over en van mij vind, het verkeer, de prikkels van de dag zelf en moet ik nu wel of geen hallo zeggen tegen de mensen op straat. Al die informatie die sla ik op en bewaar ik. Geen wonder dat ik: slecht slaap, geen zin heb om op te staan en overprikkeld ben.

Een stap vooruit
Hoe kom ik hieruit, hoe doorbreek ik dit en kan ik er zelf wel iets aan doen? Dit spookte veel door mijn hoofd de laatste weken. Gelukkig is het antwoord ja, ik kan er wel degelijk zelf iets aan doen! Door veel bewuster met mijn gedachten om te gaan en onzekerheid weg te nemen. Een doel creëren en daarmee aan de slag gaan, de focus verleggen naar mijzelf en mij niet druk maken over wat anderen vinden. Ik zie je al denken, maar hoe heb je dat dan gedaan? Na een zoektocht van 15 jaar heb ik er eigenlijk een vrij simpel antwoord op. Vind iets dat bij jou past en dat voor jou werkt. Een reden om elke dag op te staan.

Mijn manier
Ik sta nu elke dag om 7 uur op en sport dan 20 minuten. Daarna schrijf ik al mijn gedachten 20 minuten lang op. Vervolgens leer ik iets nieuws voor 20 minuten lang. Tot slot schrijf ik doelen op die ik wil behalen: vandaag, deze maand en dit jaar. Kortom ik werk eerst aan mijzelf voordat ik iets voor een ander doe. Hierdoor komen de prikkels van de dag bij mij een stuk minder heftig binnen.
    

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.